26 september 2018

Twentse vinding kan doorbraak betekenen voor kernfusie

kernfusie

Een Twentse vinding kan de doorbraak leveren op weg naar kernfusie en nieuwe energiebronnen. De crux is een zeer ingenieus en robuust supergeleidend kabelsysteem (zie afbeelding hierboven). Dit zorgt voor een bijzonder sterk magneetveld dat de zeer hete plasma in de reactorkern bedwingt. De groep voor supergeleiding van de Universiteit Twente heeft een technologische doorbraak bereikt die zij

Reacties

  1. Hans Schreuder zegt:

    In de nieuwsbrief van ITER nr, 292 (http://www.iter.org/newsline/292) lees ik dat intussen de tweede deellevering van de geleiders voor de toroïdale spoelen van ITER onderweg is van Rusland naar La Spezia, waar de kabel tot spoel zal worden gemaakt. De Twentse ontwikkeling komt dus enkele jaren te laat om in ITER te kunnen worden gebruikt, maar is heel fraai op tijd voor DEMO, de opvolger van ITER.

    • Bedankt voor deze melding, Hans. Ik begrijp dat de Twentse uitvinding eigenlijk niet interessant meer is voor ITER, maar wel voor de opvolger daarvan – DEMO. Beetje vreemd dat in de persberichten van de universiteit van Twente daar geen melding van wordt gemaakt.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.