3 december 2023

Waar komen de namen Chang’e en Yutu eigenlijk vandaan?

Chang'e vliegt naar de maanGisteren is de Chinese Chang’e 3 lander veilig neergestreken op het oppervlak van de maan. Vervolgens heeft de Yutu-rover zich losgekoppeld om het maanoppervlak te verkennen. Hiermee is China slechts het derde land ter wereld (na de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie) dat succesvol een zachte afdaling heeft uitgevoerd op de maan. Maar waar komen die namen eigenlijk vandaan? Wie of wat zijn Chang’e en Yutu?

Chang’e of Heng-o is een Chinese maangodin. Zij is de echtgenote van Houyi, de befaamde Boogschutter die vroeger negen van de oorspronkelijke tien zonnen uit de lucht had geschoten. Ze wordt elk jaar op de vijftiende van de achtste maan in de Chinese kalender (midherfstfestival) vereerd.

Ze werd een godin nadat ze de onsterfelijkheidsmedicijnen van haar man had opgegeten. Houyi had ze boven een balk in huis verstopt. Chang’e ontdekte de pillen toen ze ging schoonmaken. Ze had honger en at alle pillen op. Ze dacht dat het snoep was. Op een gegeven moment voelde ze zich steeds lichter en ging zweven. Ze zweefde uiteindelijk tot de maan.

Yutu is Chinees voor “konijn van Jade”. Dit konijn leeft op de maan en is de metgezel van Chang’e. Constant stampt hij de ingredi

Share

Comments

  1. A3aan v.d.B. zegt

    Dat mannetje op de maan, ja, dat ken ik wel natuurlijk, dit verhaal is nieuw voor mij, leuk, zo leer je nog eens wat.

  2. Eigenlijk is het dus geen mannetje op de maan, maar een konijntje op de maan. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: