5 maart 2021

Nieuw model voor het ontstaan van extreme sterrestanten

millisecond pulsar accretion disk

Millisecondepulsar met omringende accretieschijf bestaande uit materiaal van een begeleidende ster.

Neutronensterren, de superdichte restanten van supermassieve sterren, kunnen razendsnel ronddraaien – het record staat op 716 omwentelingen per seconde. Dit soort extreme objecten staan bekend als millisecondepulsars. Maar hoe kan een sterachtig object zo snel ronddraaien?

Voorheen werd gedacht dat millisecondepulsars eigenlijk oude neutronensterren zijn die deel uitmaken van een dubbelsysteem, waarvan de andere component een ‘normale’ ster is. Als gevolg van de extreme zwaartekracht van de neutronenster zal deze materiaal gaan overhevelen van z’n begeleider, waardoor de dode ster wordt opgewonden. Zo’n stelsel noemen ze een r

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.