11 oktober 2024

ERC Synergy Grant voor astronomen op zoek naar event horizon van zwart gat

ERC Synergy Grant voor astronomen op zoek naar event horizon van zwart gat

ERC Synergy Grant voor astronomen op zoek naar event horizon van zwart gat. Van links naar rechts: Heino Falcke, Luciano Rezzolla en Michael Kremer. Credit: ASTRON.

Had Einstein gelijk? De Europese Onderzoeksraad (ERC) heeft 14 miljoen euro toegekend aan een team van Europese astrofysici om voor de eerste keer een nauwkeurig beeld van een zwart gat samen te stellen. Het team zal de voorspellingen van de huidige zwaartekrachtstheorieën toetsen, waaronder de algemene relativiteitstheorie van Einstein. Het project ‘BlackHoleCam’ krijgt een Synergy Grant, de grootste en meest competitieve subsidie binnen de ERC.

Blackholecam netwerk

Blackholecam netwerk

Midden in de Melkweg ligt Sagittarius A*. Een mysterieuze bron van radiostraling. Het zou een zwart gat kunnen zijn, maar zeker weten astronomen het nog niet. Als er een zwart gat is, is er ook een waarnemingshorizon (event horizon) en een schaduw daarvan. Het BlackHoleCam-project heeft als doel die te meten. Ook wordt er naar nieuwe radiopulsars gezocht in de buurt van dit zwarte gat. De metingen worden vervolgens vergeleken met geavanceerde computersimulaties die op basis van zwaartekrachttheorieën het gedrag van licht en materie rond zwarte gaten voorspellen. Hierbij zal het team, onder leiding van drie onderzoekers (Heino Falcke van de Radboud Universiteit Nijmegen en ASTRON, Michael Kramer van het Max-Planck-Institut für Radioastronomie en Luciano Rezzolla van de Goethe Universiteit in Frankfurt en het Max-Planck-Institut für Gravitationsphysik), verschillende telescopen over de hele wereld gebruiken.

Schaduw van een zwart gat. Copyright: M. Moscibrodzka & H. Falcke, Radboud Universiteit, Nijmegen.

Schaduw van een zwart gat.
Copyright: M. Moscibrodzka & H. Falcke, Radboud Universiteit, Nijmegen.

Synergy grants worden via een ingewikkelde en zeer competitieve selectieprocedure door de ERC toegekend. Wetenschappelijke uitmuntendheid is het criterium. Het maximale subsidiebedrag is 15 miljoen euro, en het onderzoek moet door twee tot vier wetenschappers worden geleid. Binnen de huidige selectieronde werden 13 van de 449 subsidieaanvragen gehonoreerd, wat neerkomt op minder dan 3%. Vanuit alle hoeken van de Europese wetenschap werden voorstellen ingediend. Nog nooit eerder werd een astrofysica-aanvraag geselecteerd. Bron: Astron.

Share

Speak Your Mind

*