15 juli 2024

Is ons zonnestelsel een geval apart?

Als je een Trekkie bent, ben je wellicht bekend met het classificatieschema dat gebruikt wordt om te bepalen of planeten bewoonbaar zijn. De zonnestelsels die verzonnen zijn voor Star Trek waren hun tijd ver vooruit, maar zijn vooral gebaseerd op het enige zonnestelsel dat destijds bekend was: het onze. Vandaar dat ook in Star Trek de rotsachtige planeten dicht bij de ster staan en de gasplaneten verder weg.

Sindsdien hebben sterrenkundigen meer dan 1000 planeten ontdekt die rond andere sterren draaien. Slechts een bijzonder klein deel blijkt te lijken op ons zonnestelsel! Aan de hand van deze ontdekkingen is een nieuw classificatieschema voor planeten opgesteld.

Hieronder zien we ons zonnestelsel. Er zijn acht planeten, nog altijd meer dan enig ander planetenstelsel (zover wij weten). Kijk goed waar in de tabel de rotsplaneten staan, in vergelijking met de grote gasreuzen. Houd dat plaatje vast…

Periodic Table Exoplanets Solar

Hieronder zie je een schema van alle planeten die niet ontdekt zijn door de Kepler-ruimtetelescoop, en vergelijkbaar dit maar met ons zonnestelsel. Merk op waar de meeste planeten in het schema staan: Hete Superaardes, Hete Neptunussen, Hete Jupiters, Warme Jupiters en Koude Jupiters. Behalve de Koude Jupiters (wij hebben er zelf ook twee) bevatten de meeste groepen planeten die compleet vreemd voor ons zijn.

Periodic Table Exoplanets Non-Kepler

Hieronder zie je een schema van alle planeten die ontdekt zijn met de Kepler-ruimtetelescoop. Deze keer zijn de meest opvallende de Hete Sub-aardes, Hete Aardes, Hete Superaardes, Hete Neptunussen en Hete Jupiters. Behalve de Hete Aardes (Venus valt in deze categorie) zijn deze planetaire groepen ook behoorlijk verschillend van hetgeen we gewend zijn.

Periodic Table Exoplanets Kepler

 

Hieronder zie je, ten slotte,

Share

Speak Your Mind

*