20 april 2021

Ziet ‘ie er niet mooi uit, de Sterrengids 2014?

Ik had ‘m besteld via de sterrenclub Christiaan Huygens, daardoor duurde het even voordat ik ‘m binnen had. Maar vandaag arriveerde ‘t eindelijk,

Comments

 1. Jurgen Kobierczynski zegt

  Alle nu pas binnen en je had hem besteld?
  Ik heb hem al 2 weken, hij lag gewoon in de winkel en ik woon in België!

  Een hele mooie sterrengids, dat is het wel!

  • Ja hij is laat binnengekomen bij mij, ik weet het. Ik heb ‘m besteld via de sterrenclub Christiaan Huygens. Vorige week vrijdag had club die een bijeenkomst met een lezing over de vier Galileïsche manen, maar daar was ik niet bij. Toen werden de bestelde gidsen uitgedeeld. Vandaag kwam één van de bestuursleden van Huygens ‘m persoonlijk brengen – wowie, wat een service. Alles goed verder met jou, Jürgen? Ben jij ook benieuwd of er een nieuwe SpaceUp in de buurt aan zit te komen?

 2. Enceladus zegt

  Misschien een idee voor de nieuwe uitgever om ook een (interactieve) tablet-versie te maken?
  Volgens mij zou dat goed verkopen!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. Grappig, toen ik pas mijn telescoop had heb ik naast het zoeken van info op YouTube video’s ook eens wat vragen naar Edwin Mathlener gemaild (waar ik keurig antwoord/advies op kreeg) 🙂

  PS Arie, ik kan niet inloggen en Astroblogs werkt heel traag op mijn computer.Ik krijg steeds:
  ‘Oeps! Google Chrome kan geen verbinding maken…etc Ik stuur deze reactie vanaf mijn oude pc via de E-mail.Ben ik de enige die daar last van heeft?

  • Enceladus zegt

   Nee Monique, je bent niet de enige. Het is de hele avond al vallen en opstaan met de bereikbaarheid van de site.
   Ook zijn vrijwel alle avatars ineens veranderd in van die abstracte mozaïekjes…

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Klopt dat de site vandaag slecht bereikbaar is – Zucht. Provider Hostnet had vanmiddag te kampen met DDOS – aanvallen ( http://status.hostnet.nl/2013/12/20/ddos-aanval-op-hostnet-nl/). Ze zeggen dat het gestopt is, maar daar geloof ik niets van, de Astroblogs blijft ernstige kuren vertonen. 🙁

    • Enceladus zegt

     Ja, vervelend. Hopelijk is morgen alles weer bij het oude…

     Even iets anders: Ik had een discussie met een vriend over Venus. Hij stelt dat Venus nu al iets minder helder aan de hemel staat dan een paar dagen geleden als gevolg van de schijngestalte.
     Ik vermoed dat hij daar gelijk in heeft en dat Venus toch al verandert van magnitude, terwijl het dichtste punt tot de Aarde nog niet bereikt is. Volgens mij gebeurt dat pas begin januari. Wie kan hier meer over zeggen?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Venus heeft net als de maan schijngestalten, afhankelijk van waar hij precies staat t.o.v. zon en aarde. Zijn helderheid hangt met name af van hoeveel oppervlak van Venus het zonlicht reflecteert. Het witte wolkendek van Venus zorgt voor een grote mate van reflectie, dus hoe meer oppervlak des te lichtsterker Venus is. Als Venus de aarde nadert kijken we meer tegen de niet beschenen, donkere kant van Venus aan en daarom neemt z’n helderheid af.

   • Oh gelukkig maar (niet eigenlijk) dat ik de enige niet ben. Ik was al op onderzoek gegaan in “de krochten” van mijn pc om een oplossing te zoeken. Maar toen ik ineens zag dat de tekst gedeeltelijk in Engels staat (Monique says, Speak Your Mind…) wist ik genoeg en wacht geduldig af tot alles weer goedkomt 😀

 4. Edwin Mathlener zegt

  Ik had dit jaar een eBook versie willen laten verspreiden via Centraal Boekhuis. Die was dan te koop geweest via diverse webwinkels. Maar met de overname in het vooruitzicht hebnen we dat niet mee gedaan. Een praktisch probleem is dat voor eBooks ePub formaat de voorkeur heeft en dat voor een complex boek met veel illustraties en tabellen lastig is. PDF is dan makkelijker maar wordt door sommige winkels (o.a. Apple) niet geaccepteerd. En dynamisch maken is weer een vak apart…
  Ik heb sinds twee weken een iPad en moet daar de PDF nog opzetten. Dat is het handige als je het bronmateriaal op je computer hebt staan 🙂

 5. Sinds 1981 koop ik elk jaar de Sterrengids. Maar wat zou het geweldig zijn als er een PDF versie beschikbaar kwam. Een interactive tablet versie is nog beter natuurlijk.

  • Ja, je kan tegenwoordig kranten en tijdschriften op tablets lezen, dus waarom geen Sterrengids? Desnoods een ePub en een Apple-versie, als die twee werelden (Androïd versus iOS) er niet uit komen.

 6. Zie ik het goed dat die webwinkel van de Koepel nog wél gewoon bestaat?
  In augustus had ik bij de Koepel een camerahouder gekocht. Een prima ding hoor 😛
  Toch vraag ik me af of ik hem wel goed gemonteerd heb :-0 (zie foto’s)

  http://i.imgur.com/nw4NWNXh.jpg?1
  http://i.imgur.com/gZASVOVh.jpg?1

  Toen ik n.l in het donker door de viewfinder wilde kijken (met mijn linkeroog) kwam die metalen pin tegen mijn rechteroog (Auww) Inmiddels heb ik mezelf aangeleerd om met mijn rechteroog door de viewfinder te kijken (minpuntje)

  Suggestie 😀

  Neem nou b.v een klemring (veermechanisme, dus geen draaischroefjes) die je direct over elke maat oculair klemt. Daaraan een cilinder naar boven met in- en uitschuifbaar veersysteem (systeem rolbandmaatje) voor de juiste afstand camera/oculair te bepalen. Steun(plaatje) met gat erin om de zoomlens van de camera erdoor te laten zakken, bevestiging camera (klitteband), klaar. Wat ik nu heb lijken wel onderdelen van mijn oude meccano doos van vroeger (toen ik nog een klein meisje was) 😀

  • Enceladus zegt

   Meccano? Leuk!

   Ik bouwde als kind ruimteschepen van Lego. Lang voordat Lego met Star Wars-bouwdozen kwam.
   Maar ja, ik speelde dan ook met Lego toen Star Wars nog bedacht moest worden. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Edwin Mathlener zegt

   De webwinkel blijft tot 31 december in de lucht voor de verkoop van de sterrengidsen. Na 1 januari moet dat worden overgenomen door Stip Media (voor Sterrengids) en Stichting Universum (voor Sterren & Planeten)… ik hoop dat ze dat op tijd voor elkaar krijgen. Gelukkig ligt er een redelijke voorraad bij Centraal Boekhuis voor de boekhandels maar ook dat moet door Stip en StUV worden overgenomen. Een hoop gedoe allemaal.

 7. Ja, Lego 😀 Och, daar heb ik ook veel mee gebouwd. Al hadden ze toen nog niet die specifieke bouwdozen. En met m’n Thunderbirds ruimtescheepjes en roze Cadillac van Lady Penelope 😉 Ik vond heel veel leuk en anders bedacht ik wel iets 😛

  • Enceladus zegt

   Geweldig! Die roze Cadillac van Lady Penelope had een neefje van mij! Veel mee gespeeld!
   Volgens mij kon je er zelfs (plastic) raketten mee afschieten via een wegklapbaar deel aan de voorkant.
   Ik vermoed dat we generatiegenoten zijn. Mijn bouwjaar is 1962. 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 8. Ik zal dan op je proosten, Gert 😉 En dat we nog veel mooie Astro-foto’s en info hier op Astroblogs mogen beleven, Cheers 😀

  http://i.imgur.com/JM068rch.jpg

 9. jammer dat “De Koepel” stopt 🙁

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: