25 september 2018

M 35 & NGC 2158 en hoe het zo gekomen is….

M 35 kopie

Reacties

 1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Mooi plaatje hoor! NGC 188, de zuster van NGC 2158, is een zeldzaamheid – ruim vijf miljard jaar oud, terwijl open sterrenhopen normaal gesproken ‘slechts’ 200 miljoen jaar meegaan ofzo. Hoe NGC 188 dat geflikt heeft? Wel, de OPEN sterrenhoop staat BUITEN de schijf van de Melkweg! Jawel! Niet heel ver erbuiten, maar toch

 2. A3aan v.d.B. zegt:

  Leuk blog jan, leuk geschreven ook. Dat van achter de computer zitten herken ik wel een beetje, geef je vrouwe A3aan een tablet, wordt het ineens een stuk rustiger. En ja, ik ben een beetje een astro-leek, van veel zaken snap ik geen zak, wat niet wil zeggen dat ik het niet lees. Integendeel, een beetje wijzer worden is nooit weg.

  Wilde laatst een poging wagen met het fotoprentjesapparaat van vrouwe A3aan, Nikon 1-j2, een foto van een prachtige kring om de maan te maken, helaas, de kring was té groot om het in beeld te krijgen. Ach, het staat nu alleen op de persoonlijke harde schijf, zoals ook de vele prachtige “vallende sterren”. Ja, ik heb de mazzel in een omgeving te wonen, midden Portugal, waar lichtvervuiling nog niet zo sterk aanwezig is.

 3. Jan Brandt zegt:

  Dank voor de vriendelijke woorden……enne…..geniet ervan “van dat nog geen zak van astronomische zaken snappen”…..dat betekent alleen maar dat je nog een heerlijk lange “leven is leren-astro-hobby” voor de boeg hebt. Oh….en dan nog iets…..schaf subiet een telescoop aan vanwege je woonplek..ha..ha..!!

 4. Echt bijzonder mooi gedaan hoor, Jan. Ik kan me wel voorstellen dat je hart een tel sneller slaat bij zo’n mooi eindresultaat. En eh…ik zie bepaalde puntjes van herkenning in je verhaal 🙂
  Ach, je hoeft toch ook niet allemaal dezelfde interesses te hebben (als je maar lekker je gang kunt gaan)

 5. Mooi verhaal en mooie plaat. En respect voor het handgecorrigeerd volgen. Velen zullen niet weten hoe inspannend dat werk is.

 6. Dank je Arie:-) Deze video was categorie “even tussendoor”. Ik ben net twee uur bezig geweest om iets uit te proberen met die mooie foto van Jan Brandt (M 35 & NGC 2158) Ik vroeg me af of het me zou lukken om van een stilstaand beeld een effect erin te verwerken wat doet lijken alsof het “leeft. 😀

 7. Jan Brandt zegt:

  Eh…Hoi Monique….Zomaar uit zeer nieuwsgierige nieuwsgierigheid…..maarre….wat voor “woest-levenslustige creative dingetjes” heb jij in gedachten voor dat M35/NGC 2158 plaatje van mij?????

 8. Dag Jan. Even in het kort, met die 4 plaatjes (Raw, Dark frame,Flat field frame, End result) ben ik begonnen. Heb ze elkaar laten overlappen (een beginnetje) maar dan…
  Het mooie “eindplaatje” was een ander verhaal, ‘t laatste stukje van de video (14 seconden van totaal 1.20) geeft iets van het resultaat wat ik in gedachte had.
  Geen zorgen hoor, ik doe er verder niks mee 😉 Het is meer om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het filmpje is af en zit als “voorbeeld” in mijn “Astro map” (netjes met jouw naam op de credit roll op het eind)

  Monique

 9. Van mij wel Olaf. Maar niet zonder permissie van Jan Brandt natuurlijk (dan zou ik het ook eerst moeten uploaden). Mocht Jan nieuwsgierig zijn naar het resultaat en na het zien z’n bedenkingen hebben dan kan ik het net zo makkelijk weer verwijderen (geen probleem) 😉

 10. Jan Brandt zegt:

  Hoi Monique……luister eens lieve schat…..Creativiteit moet nooit ook maar op enigerleiwijze “begrensd” zijn en dus bij deze “alle vrjjheid” om lekker je gang te gaan, OK!? Sinds wij, Arie en ik, Daniela de Paulis (wereldberoemd Italiaanse astro-kunstenares) hebben weten “in te lijven” in de Astroblog-redactie hebben wij tegenwoordig ook op dat terrein “een lijntje lopen”!! Trouwens…en nog effe iets heel anders. Zag ik “breien” op jouw hobby-lijstje staan?? Zomaar uit interesse…maarre….hoe fanatiek ben jij?? Diezelfde echtgenote die mij dus tegenwoordig een beetje plaagt met de kreet “calimero-en” is namelijk bijkans een…eh… menselijke brei-machine”..ha..ha..!! Truien, mutsen, dassen..etc..etc…worden hier in een razendvlot tempo de wereld “in getik takt”!

  • Enceladus Enceladus zegt:

   Die truien, mutsen en dassen zijn natuurlijk geen toeval. Ze wil vast voorkomen dat jij kou vat tijdens je nachtelijke astronomie-avonturen! 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 11. Hallo Jan…nu ik je permissie heb zal ik straks dat experiment(je)erop zetten (moet nu even eten maken :-D)
  Op je vraag over breien…ik ben ook (o.a) een menselijke breimachine. Vooral ajour patronen, anders is het te saai en te gauw af (1 trui per 3,5 week) 😀 Mijn kast zit vol hahaha

  http://i.imgur.com/e3kRuQRh.jpg?1

  En nog een (oude) hobby: 🙂

 12. Zojuist de video erop gezet Jan (en Olaf)
  Vanaf de “boost” komt na enkele seconden op 0:59 iets van wat ik ongeveer in gedachte had.

 13. Leuk idee en een mooi eindresultaat, ga ik absoluut ook eens proberen, ik zie volop mogelijkheden met iMovie.

  • Dank je. Het is idd fijn om iedere keer weer wat uit te proberen. Wel tijdrovend 😉
   (btw, ik werk niet met iMovie, Magix of Windows Movie maker)

 14. Jan Brandt zegt:

  Hoi Monique…..Ik heb er een universum vol woorden voor…..maarre…..laat ik het nu eens even heel simpel en “Aards” houden op: GAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAFFFFFFFFFF!!!!! Smaakt naar meer, dunkt mij…eh…tenminste als jij dat ook vind?! Trouwens, dat inzoomen is best wel een beetje “eng” hoor voor “uw nedrig huis astrofotograaf”….zo word je namelijk wel erg met je neus op eventuele volgfoutjes gedrukt….oeps…ha..ha…..!

 15. Wat fijn dat het in de smaak valt, Jan. Het is weer een nieuwe uitdaging voor me en als ik spontaan een “ingeving” krijg dan ga ik aan de slag. Zie ik een foto of video waar mijn aandacht op valt dan laat ik alle ‘video-bewerking opties’ erop los om te kijken hoe het zit. Erg hè? Ik heb even op Internet naar soortgelijke afbeeldingen van M 35 & NGC 2158 gezocht en daar waren mooie maar ook verschrikkelijk bewerkte “kermis-ballen” gevallen bij….ik bedoel maar.
  Jouw plaatje is prima hoor 😉 (en met zorg gemaakt)

  Monique

 16. Jan Brandt zegt:

  Hoi Monique,

  Tja….de mate van “digitaal nabewerken”is en blijft een onderwerp van vele fele onwinbare debatten…..maar eigenlijk is het dan toch maar weer gewoon een kwestie van smaak……enne….daarover valt nu eenmaal niet te twisten. Voel me nog steeds…snik.(hi..hi!)…. zeer gevleid en vereerd dat je mijn plaatje hebt uitgekozen, mijn dank hiervoor!!!!

 17. Hallo Jan.
  De kerstdrukte is weer achter de rug (en het was erg gezellig allemaal) 🙂 Wat de digitale bewerking betreft kán het een toegevoegde waarde zijn.
  Het is idd een kwestie van smaak. Neem b.v RegiStax die het mogelijk maakt de beste “frames” uit je opnames te pikken. Aan wie of wát het nou ligt weet ik niet, maar ik vind het eindresultaat eruit zien als een opname uit een videogame 😀
  En Jan…als ik weer eens een creatieve ingeving krijg om iets van jouw werk een digitale “boost” te geven dan laat ik je het natuurlijk wel weten 🙂

  Liefs Monique 😉

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.