26 mei 2020

Video: beleef het maken van Apollo 8’s iconische ‘Earthrise’ foto

Credit: NASA


December 1968 vlogen de drie astronauten Frank Borman, James Lovell en Bill Anders met de Apollo 8 missie als eerste mensen in de geschiedenis van de aarde vandaan en maakten ze een rondje om de maan. Op kerstavond 24 december 1968 – komende dinsdag precies 45 jaar geleden – maakte Anders de iconische foto “Earthrise” van de maan op de voorgrond en de blauwwitte aarde – voor ‘t eerst in kleur gefotografeerd – majestueus op de achtergrond. Die historische omwenteling werd live op de Amerikaanse televisie uitgezonden en om de beurt citeerden de drie astronauten delen uit het Genesisverhaal van de Bijbel. Later zei Anders daarover:

We came all this way to discover the Moon. And what we really did discover is Earth.

De foto prijkt op de voorkant van het boek ‘TIME’s Great Images of the 20th Century’, welke je hieronder ziet. Ah, ook nog een lancering van een spaceshuttle erop, vast en zeker de allereerste vlucht, STS-1 met de Columbia op 12 april 1981.

De NASA heeft nu ter ere van die 45e verjaardag van Earthrise door de Goddard Scientific Visualization Studio een schitterende video laten maken, waarin de reis van de Apollo 8 om de maan wordt herbeleefd. Daarbij is gebruik gemaakt van hoge resolutiefoto’s van de maan gemaakt met NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), om zo goed mogelijk te kunnen weergeven wat de drie astronauten zagen toen zij over de maan vlogen en uiteindelijk de aarde zagen opkomen boven de maan. Het commentaar bij de video is van ruimtehistoricus Andrew Chaikin. Kijken!

Bron: Universe Today.

Comments

 1. Enceladus Enceladus zegt

  Leuk om te zien. En grappig, dat zenuwachtige gezoek naar een kleurenfilmpje!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Moet je nagaan dat toen Anders de aarde zag opkomen boven de maanrand commandant Borman riep “Hey don’t take that, it’s not scheduled” Gelukkig was Anders zo verstandig niet naar z’n baas te luisteren en gewoon foto’s te maken van het betoverende moment – ook met het in de haast tevoorschijn gehaalde kleurenfilmpje.

   • Enceladus Enceladus zegt

    Ja, ik hoorde het hem zeggen. Bizar gewoon!

    Ooit komt er een dag dat astronauten met hun eigen ogen de ringen van Saturnus van dichtbij zullen zien.
    Dat moet wel haast een vergelijkbaar moment worden, al kennen we van die ringen al fraaie foto’s.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 2. @ Arie Als je goed luistert hoor je duidelijk een “lachje” (op 3:43) nadat Borman de opmerking maakt van:”Hey don’t take that, it’s not scheduled” (volgens mij grappig of met een knipoog bedoeld). Die meneer Anders komt mij een klein beetje autoritair over (…just calm down… Calm down, Lovell!) Laat die man toch, zou ik zeggen 🙂

  Mooi filmpje hoor!
  (Weer inlog probleem, probeer later wel)

 3. Wat een geweldige animatie met het live commentaar van de 3 astronauten erbij!! Zoals in het filmpje al gezegd; een prachtig staaltje teamwork en een supergelukkige samenloop van omstandigheden.

 4. Kippenvel.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: