23 september 2018

360° van Marsmaan Phobos in één video

Phobos

De Europese sonde Mars Express, die al sinds Eerste Kerstdag 2003 om de Rode Planeet cirkelt – donderdag a.s. dus precies tien jaar geleden – heeft gedurende die tien jaar aldaar met z’n High Resolution Stereo Camera (HRSC) foto’s van Phobos gemaakt, het 22 km grote eh… nee kleine maantje van Mars. Er zijn twee opvallende kenmerken aan het oppervlak van Phobos, namelijk de evenwijdig lopende strepen en de enorme krater, de 9 km grote Stickney krater – groot in vergelijking tot het maantje zelf. Van die strepen is nog niet bekend wat de oorzaak ervan is, maar idee

Reacties

  1. “There is a monolith there”

  2. Enceladus Enceladus zegt:

    Zoals je hier ( https://www.astroblogs.nl/2013/12/23/29-december-scheert-de-mars-express-rakelings-langs-phobos/#comment-61794 ) kunt lezen, scheert Mars Express binnenkort op een afstand van slechts 45 km. langs deze kosmische aardappel (of gezien de tijd van het jaar: kosmische oliebol), dus hopelijk krijgen we dan nieuwe, betere foto’s van de monoliet.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.