4 oktober 2023

Hoe zal de dood van de zon eruit zien?

Credit for all images: Io9/Ron Miller.

Over ongeveer 1,2 miljard jaar zal de zon beginnen te veranderen. Zodra het waterstof in de kern verbruikt is, zal de laag met fusie zich naar buiten gaan verplaatsen. Als gevolg hiervan zal de zon groter en helderder worden. Deze toename in straling zal een verwoestend effect hebben op onze planeet.  Dit is hoe dat eruit zou kunnen zien.

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur op aarde zal stijgen van 20 graden Celsius tot 75 C. De oceanen beginnen te verdampen en de aarde zal een levenloze woestijn worden.

Na een tijd zal de waterstoffusie in een steeds groter tempo gaan plaatsvinden. Uiteindelijk zal de waterstof in de kern verbuikt zijn – zonder druk van binnenuit zal de heliumkern (het product van waterstoffusie) onder z’n eigen gewicht gaan instorten. Hierdoor wordt de kern verhit en ook de lagen er omheen. Deze extra hitte vertaalt zich in extra fusie en de zon zal aanvanklijk anderhalf keer zo groot worden en dubbel zo helder. (als reactie op het uitdoven van het vuur in de kern zal de zon dus paradoxaal genoeg helderder worden!).In de opvolgende 700 miljoen jaar zal de zon niet veel helderder worden, maar wel veel groter. De buitenlagen koelen af en de zon zal eruit zien als een enorme oranje bal die in de mistige lucht hangt.

Als de zon een leeftijd van ongeveer 10 miljard jaar heeft bereikt, zal onze moederster ruim een kwart van haar massa de ruimte in blazen. De zon zal dus minder aantrekkingskracht hebben, waardoor de banen van de planeten zullen verwijden. Venus zal op de positie van de aarde komen te staan en de aarde zal een eind richting Mars gaan opschuiven. De zon zal blijven groeien en uiteindelijk een rode reus worden. Ze zal 166 keer groter zijn dan vandaag de dag en de planeten Mercurius en Venus zullen opgeslokt worden door het hellevuur van de groeiende zon. De bergen van de aarde zullen smelten en onze moederplaneet zal veranderen in een grote lavazee, gade geslagen door een zon die de halve hemel zal vullen.

Hoewel dit de dood zal inluiden van de binnenplaneten, zal het nieuw leven brengen naar verre werelden. Hierboven zie je de ijskorst van de Jupitermaan Europa smelten onder de pasverworven warmte van de reusachtige zon.

En Pluto zal blaken in het licht van een zon die evengroot aan de hemel straalt als ze vandaag de dag bij de aarde doet.Zodra de zon haar maximale omvang zal hebben bereikt, zal de temperatuur in de kern voldoende zijn toegenomen om een nieuwe energiebron aan te boren: de fusie van helium naar koolstof. Het zal erop lijken alsof de zon haar midlifecrisis heeft doorstaan – de zon zal krimpen, hoewel nooit minder dan tien keer haar huidige omvang, en voor de volgende 100 miljoen jaar stabiel blijven branden. Na 100 miljoen jaar zal het helium echter beginnen op te raken. De kern zal weer gaan instorten, maar nooit voldoende om nieuwe fusiereacties op gang te brengen.

Voor de zon zal het begin van het einde zijn aangebroken. Onze moederster zal opnieuw tot een enorme omvang gaan groeien, nog groter dan eerst – meer dan 180 keer haar huidige omvang en duizend keer zo helder. De zon zal de helft van haar massa gaan wegblazen.

De dunne heliumschil rondom de koolstofkern zal instabiel gaan worden en de zon zal gewelddadig gaan pulseren. Bij iedere puls zal ze een deel van haar massa verliezen. Uiteindelijk zal, bij de laatste puls, de gehele zon verdwenen zijn, met uitzondering van haar superdichte, superhete en supergekrompen kern.

Deze zogenaamde witte dwerg is niet veel groter dan de aarde en schijnt slechts door opgebouwde restwarmte. Ze zal langaam afkoelen en uiteindelijk veranderen in een koude koolstofbal. Bron: io9.

Share

Comments

  1. o ja. dat moet hè ! zegt

    de profeten van weleer hadden er tenminste nog een “leuk” bloemrijk en inspirerend verhaaltje bij.

  2. Leuk Artikel

    Alleen zit die boot me een bootje dwars. Mag toch hopen dat we iets beters hebben tegen die tijd :).
    Daarnaast staat er dat Europa een nieuw voordeel gaat krijgen. Europa heeft geen atmosfeer, dus als die ijskorst wegsmelt is het ook snel gedaan met die maan. Al het water zal dan gaan verdampen door de straling van de zon.
    (beetje wat ook bij Mars gebeurt is).

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: