Ik was gisterenavond buiten wat spullen aan het opruimen en toen ik naar boven keek was ik onplezierig verrast. Waar was Venus gebleven? Pas na enige tijd zoeken kon ik haar terugvinden, ver in het westen en laag boven de horizon.
Moraal van het verhaal: als je Venus in 2013 nog wilt zien, dan moet je opschieten. Iedere avond kruipt de planeet dichter bij de horizon, naarmate haar schijnbare afstand tot de zon afneemt. Op 11 januari staat de planeet in conjunctie en staat ze precies tussen de aarde en de zon. Vanaf 12 januari kruipt Venus weer langzaam van het licht van de zon vandaan, dit keer als ochtendster.
Hoewel Venus ons tijdelijk gaat verlaten, zou je haar eigenlijk vanavond eens door een verrekijker moeten bekijken. De afstand tussen Venus en de aarde wordt namelijk ook steeds kleiner, waardoor ze groot aan de hemel lijkt – vanavond meet ze bijna 1 arcminuut, oftewel dertig keer kleiner dan de volle maan. Zelfs gezien door een kleine verrekijker met een vergroting van zeven keer is haar sikkel goed zichtbaar. Venus straalt vanavond met een schitterende helderheid van magnitude -4,5.
Komende dagen zal Venus steeds lager boven de horizon staan en haar sikkel wordt zowel groter als dunner. Een paar dagen voor conjunctie levert Venus een leuke verrassing op, hoewel je daarvoor toch echt een telescoop nodig hebt. Zoals gezegd vertoont Venus, net als de maan, schijngestalten. Je hebt dus volle Venus (hoewel ze dan altijd achter de zon staat en dus onzichtbaar is), halve Venus, Nieuwe Venus, etc. – MAAR, vlak voor conjunctie veranderd de sikkel in een halve ring van 180 graden rondom Venus, als gevolg van zonlicht dat weerkaatst wordt door de dikke atmosfeer. Als de omstandigheden perfect zijn is door een goede telescoop zelfs een volledige ring van 360 graden zichtbaar!
De komende week kun je Venus nog zien, maar ze zal minder helder worden doordat ze dichter bij de zon staat. Op 2 januari 2014 vormt ze een mooi tweetal met een erg dunne maansikkel, vlak na zonsondergang. Pas halverwege januari wordt de afstand met de zon weer groot genoeg om onder de schemering vandaan te komen en goed zichtbaar te worden. Vanaf dat moment is Venus voorlopig alleen ’s ochtends zichtbaar.
Bron: Universe Today
Speak Your Mind