9 april 2020

BaBar detector ziet aanwijzing voor bestaan van donker foton

Het signaal van een donker foton

Het signaal van een donker foton

Recent onderzoek van botsende elektronen en positronen in de BaBar deeltjesversneller van het Amerikaanse SLAC National Accelerator Laboratory heeft een aanwijzing gegeven voor het bestaan van een zogenaamd donker Higgs boson of donker foton met een massa van 8,63 GeV. Zo’n donker foton is het ‘ijkdeeltje’ dat de overbrenger zou zijn van een nieuw type natuurkracht, de ‘donkere kracht’ genaamd. Die kracht zou een verklaring moeten geven voor het bestaan van donkere materie – hetgeen niet geleverd wordt door het huidige Standaard Model. Door 14,5 inverse femtobarn aan botsingen tussen elektronen en hun antimateriepartners de positronen zou men met BaBar een signaal hebben gezien bij een massa van 8,63 GeV met een statistische betrouwbaarheid van 3? – voor een ‘ontdekking’ is minstens 5? nodig. De resultaten van BaBar werden onlangs gepresenteerd door

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.