5 december 2023

Beleven de restanten van komeet ISON een tijdelijke comeback?

Credit: Hisayoshi Kato

Wat de Hubble ruimtetelescoop niet lukte, is de Japanse astrofotograaf Hisayoshi Kato wellicht toch gelukt: het fotograferen van de restanten van komeet ISON. Op 29 december maakte Kato met zijn camera met 180mm f/2.8 telelens op 3,3 km hoogte op de flanken van de Mauna Loa op Hawaï vijf opnames van in totaal 110 minuten belichtingstijd en het resultaat daarvan is hierboven te zien. De blauw stip is de plek waar volgens de berekeningen de kern van komeet ISON nu zou zijn, ergens in het sterrenbeeld Draak, de groene namen zijn van enkele sterren. Van linksboven naar rechts beneden is heel zwak een lichtverschijnsel te zien, dat volgens Kato het restant van komeet ISON zijn. Van linksonder naar de heldere ster toe zie je ook zo’n spoor, maar dat is een deel van de Melkweg, een Integrated Flux Nebula. Behalve dit opmerkelijke nieuws over het restant van komeet ISON is er nog nieuws over een mogelijke tijdelijke comeback!

Komeet ISON mag het perihelium langs de zon op 28 november j.l. niet overleefd hebben, tóch blijft de komeet de gemoederen bezig houden en is er zelfs sprake van dat we ‘m wellicht toch eventjes kunnen zien. De Duitse amateur-sterrenkundige Uwe Pilz heeft namelijk berekend dat de restanten van komeet ISON misschien rond 16 januari a.s. toch fotografisch zichtbaar worden omdat de aarde dan het baanvlak van de restanten van de komeet passeert en deze daardoor in helderheid zullen toenemen. Rond die datum staat komeet ISON – of wat er tenminste mogelijk nog van over is – in de buurt van Cassiopeia, het bekende sterrenbeeld met de W-vorm.

Credit: Stellarium

Bij zo’n passage door het baanvlak van de komeet kijk je mee in de lengterichting van de staart en alle stof en gassen van de staart worden dan ‘visueel gecomprimeerd’, hetgeen tijdelijk leidt tot een verhoging van de lichtkracht. Visueel lijkt het onwaarschijnlijk dat we iets kunnen zien, maar Pilz schat in dat we op foto’s met lange belichtingstijden toch misschien restanten van ISON kunnen zien (hetgeen Kato dus misschien al gepresteerd heeft). Hetzelfde verschijnsel deed zich eerder dit jaar voor, toen op 27 mei j.l. de komeet C/2011 L4 PanSTARRS het baanvlak van de aarde passeerde en in helderheid toenam (zie foto hieronder).

Komeet L4 PanSTARRS Credit: Michael Jaeger

Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Hephaistos zegt

    We komen maar niet van hem af! 🙂

  2. Precies, Comet ISON, the comeback kid. 🙂

  3. Geweldig!!!Wist het hahaha 😉

  4. ESA Euronews: Blazing a trail in search of the secrets of comets

    http://www.youtube.com/watch?v=llg2jYGe1u0

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d