14 april 2024

Mars Express is vlak langs het Marsmaantje Phobos gevlogen

Credit: ESA.

Gisteren heeft de Europese ruimtesonde Mars Express een scheervlucht uitgevoerd langs het Marsmaantje Phobos. De kortste onderlinge afstand bedroeg slechts 45 kilometer (!). Helaas zal ESA geen foto’s en video’s vrijgeven van de gebeurtenis, zodat we het moeten doen met een aantal animaties. Volgens ESA is de snelheid van Mars Express tijdens de scheervlucht te hoog om de camera’s te kunnen scherpstellen. Het zal wel. Maar wat heeft die passage dan voor nut?

Wel, tijdens de passage is de omloopbaan van Mars Express een beetje veranderd door de zwaartekracht van Phobos en dat kan de wetenschap meer vertellen over de dichtheid van het maantje. Dit kan weer helpen te verklaren waar het maantje vandaan is gekomen. Mogelijk is het een ingevangen ruimterots, maar het zou ook een puinrest kunnen zijn van een massale inslag in het verre verleden van de Rode Planeet.

Uit de metingen is gebleken dat Phobos voor een groot deel uit lege ruimte bestaat. Niburisten en andere gekkies zien dit als bewijs voor een kunstmatige herkomst, maar volgens wetenschappers betekent dit dat Phobos letterlijk een puinhoop is, een losse verzameling rotsen met grote ruimtes er tussenin.

Bron: Universe Today

Share

Comments

 1. zeropoint zegt

  Waarom wordt er meteen zo laagdunkend gedaan over vrijdenkers? Wie zegt dat Phobos geen kunstmatige herkomst heeft? Hebben jullie alle kennis in pacht soms?

  http://www.youtube.com/watch?v=itRIgeObMvU

 2. @Zeropoint;

  “Vrijdenkerij (in België: vrijzinnigheid) of vrijdenken, is de opvatting dat men zich in het denken uitsluitend door de rede, wetenschap en logica laat leiden.”

  In het artikel wordt gesproken over “Niburisten en andere gekkies”, niet over vrijdenkers.

 3. Olaf van Kooten zegt

  “Freethinkers” is een naam die vaak wordt gegeven aan “Niburisten en andere gekkies” zoals David Icke. Dat zijn tegenwoordig juist mensen die zich NIET door rede, wetenschap en logica laten leiden maar die “voorbij de gestelde grenzen” denken. Dus ik snap wat zeropoint bedoelt. Maar, beste zeropoint, een kunstmatige herkomst van Phobos gaat er bij ons gewoon niet in. Sorry!

  • Die David Icke is geloof ik een beetje van het padje afgeraakt (met z’n shapeshifting reptilians)
   Fantasie/fictie, werkelijkheid…allemaal “experience” volgens David. Maar om dat nou als ‘waarheid’ te verkopen gaat echt te ver.

 4. Enceladus zegt

  Ik begrijp best dat Niburisten zich aangetrokken voelen tot die lege ruimte aan de binnenkant van Phobos. Soort zoekt soort! 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Zeropoint zegt

  Icke is een echte vrijdenker, hij heeft scheit aan de regeltjes en dingen van jullie wetenschappers. Ooit zal blijken dat wij zo gek nog niet zijn, jullie roepen maar wat. Enceladus, stoer hoor, wil je een medalle?

  • Jij noemt het vrijdenker, dat mag. En wij denken weer op een andere manier 😉 Gelukkig denkt niet iedereen hetzelfde. Laten we het daar maar op houden.

  • Enceladus zegt

   @Zeropoint: Nee hoor, van jou hoef ik geen medaille (dat schrijf je namelijk zo),
   want ik vermoed dat jij schijt (dat schrijf je namelijk zo) hebt aan echte wetenschap…

  • Je bent in de war met juristen. Die gebruiken regeltjes. Maar regeltjes kunnen veranderen als de wet verandert.
   Wetenschappers proberen patronen in de werkelijkheid te vatten; soms krijgt een eenvoudig patroon een naam. Zoals de wet van Boyle. Misschien noem jij dat een regeltje. Maar dan heb je het nooit begrepen. Wij mensen kunnen de wet van Boyle niet veranderen.

 6. Wist U dat,, Phobos model heeft gestaan voor Monique’s famos Phobosbollen ?
  (zie verder op deze blog) 😉

  • Enceladus zegt

   Het verhaal gaat zelfs dat haar drie zonen lange tijd hun vriendinnen rond de jaarwisseling niet mee naar huis durfden te nemen omdat hun moeder in elke verse oliebol met de achterkant van een pollepel haar eigen ‘Stickney’ kraters drukte! 😉

   groet,
   Gert (Enceladus)

 7. Enceladus zegt

  Kijk nou: Een van Monique’s oliebollen zorgde voor een zonsverduistering op Mars:
  http://www.youtube.com/watch?v=agj7futqHpM#t=83

  😉

  groeten,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*