22 mei 2024

Alle missies in 2014 in het zonnestelsel in één overzicht

We kunnen hele lange blogs schrijven over wat ons allemaal te wachten staat in 2014 op het gebied van ruimtevaartmissies in het zonnestelsel, maar we kunnen ook gewoon één schitterende illustratie laten zien van Olaf Frohn, waarin het allemaal keurig netjes is gevisualiseerd – dubbelklikken voor de grote versie:

Credit: Olaf Frohn.

Nou vooruit dan maar, hier enkele highlights dit jaar:

  • Op maandag 20 januari om 11.00 uur gaat bij Rosetta de wekker af en stevent ‘ie rechtstreeks af op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. In augustus komt Rosetta daar in een baan omheen en in november gaat de Philae lander en proberen een zachte landing te maken.
  • LADEE zit in een erg lage baan om de maan – om daar de ‘maanatmosfeer’ te meten – en ergens in maart zal ‘ie crashen op de maan.
  • In september wordt het nog drukker bij Mars: dan komen zowel de Indiase sonde MOM als de Amerikaanse sonde MAVEN aan bij de Rode Planeet.
  • De Japanners zijn bezig met de Hayabusa 2 – opvolger van Hayabusa 1, goed geraden – en die moet in december worden gelanceerd. Doel is de planetoïde 1999 JU3, waar ‘ie in 2018 aan moet komen en dan 18 maanden onderzoek moet doen. In 2020 keert Hayabusa 2 vervolgens weer terug richting aarde om monsters terug te brengen.

Bron: Planetary Society + Armchair Astronautics.

Share

Speak Your Mind

*