22 juni 2024

Hoogleraar theoretische fysica Pierre van Baal overleden

Pierre van Baal

Pierre van Baal, op de achtergrond de cover van zijn boek ‘Taming the Forces Between Quarks and Gluons’.

Deze week is geheel onverwacht de hoogleraar theoretische fysica aan de Universiteit van Leiden Pierre van Baal overleden. Aldus een overlijdensadvertentie gisteren in NRC-Handelsblad. Govert Schilling meldde het vervolgens via de maillijst van de KNVWS. Ik heb op internet gezocht, maar kan nog niets vinden over zijn overlijden.

Share

Comments

  1. Gerrit Verboom zegt

    Toen ik na mijn (vervroegde) pensionering Sterrenkunde in Leiden ben gaan studeren kreeg ik les van Pierre in elementaire deeltjes. Wat gaf hij op een fantastische manier college. Hoog tempo dat wel, maar hij werkte de stof gedetailleerd uit op het bord. Niks geen power point presentaties; bord en krijt, wat ik me zo goed herinner van prof. Timman tijdens mijn studie in Delft begin jaren ’60. Bij het examen liet hij je, in aanwezigheid van de andere studenten, op het bord een probleem uitwerken, daarbij kritische vragen stellend.
    Net na m’n vierde jaar kreeg ik, vrijwel te zelfder tijd als Pierre, een ernstige tia te verwerken en was de pret over. Bij Pierre was dit veel ernstiger. Ik heb Pierre daarna nog een paar keer gesproken, z’n hand waarmee hij het bord vol schreef wilde niet meer. Maar zei hij “misschien dan toch maar m.b.v. power point?”.
    Helaas, moeten we een excellente leermeester missen; dat hij ruste in vrede.

Speak Your Mind

*