16 april 2024

Sterren kunnen ontstaan vanuit de schijf rondom een andere ster

Credit: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Ongeveer de helft van alle sterren maakt deel uit van een meervoudig stersysteem. Grote vraag is hoe dit soort systemen precies ontstaan. De enige manier om deze vraag te beantwoorden is door zeer jonge stersystemen te observeren en dat heeft men gedaan met de VLA-radiotelescoop.

Uit deze waarnemingen zijn aanwijzingen gevonden voor de theorie dat dubbelsterren ontstaan als de rondwervelende gasschijf rondom jonge sterren gefragmenteerd raakt. Hierdoor ontstaat een ster in een omloopbaan rondom een grotere ster, op een manier die niet veel verschilt van het ontstaan van sommige planeten. Rondom deze tweede ster zal dan eveneens een schijf ontstaan.

Dit model is vooral van toepassing op relatief nauwe dubbelsterren, waarvan de twee componenten niet al te ver van elkaar vandaan staan. Hoewel dit model al langer beschouwd wordt als meest waarschijnlijke verklaring voor bepaalde dubbelsterren, heeft men hier nu pas directe aanwijzingen voor gevonden.

Men heeft namelijk bij een jonge protoster op een afstand van 1000 lichtjaar inderdaad een stellaire begeleider gevonden die is ingebed in de schijf rondom de primaire ster. Deze begeleider bevond zich precies op de positie die door het fragmentatiemodel voorspeld is en blijkt zelf ook in het bezit te zijn van een rondwervelende gas- en stofschijf.

Bron: National Radio Astronomy Observatory

Share

Speak Your Mind

*