20 mei 2024

Komende week is hét moment om Jupiter te zien

Credit: Don Parker of Coral Gables, Florida.

Komende weken straalt de koning der planeten bijzonder helder aan de hemel. Het is dan ook het uitgelezen moment om Jupiter te observeren! De grootste planeet in het zonnestelsel staat in oppositie, oftewel tegenover de zon. Dat betekent dat Jupiter nu het meeste zonlicht kan weerkaatsen en dus bijzonder helder is. Daarnaast is Jupiter de hele nacht zichtbaar: de planeet komt op bij zonsondergang en gaat weer onder bij zonsopkomst.

De grootste planeet in het zonnestelsel is groot genoeg om 1266 aardes te bevatten, maar het is geen “mislukte ster”, zoals wel eens beweerd wordt. Sterker nog, om te stralen als een ster zou Jupiter vele tientallen malen zwaarder moeten zijn! Maar dat is verder niet belangrijk voor mensen die willen genieten van het schitterende schouwspel dat komende weken verwacht mag worden van Jupiter.

Zoals gezegd kan Jupiter nooit beter waargenomen worden dan tijdens oppositie. Bovenstaande foto is gemaakt door de amateur-astronoom Don Parker vanuit Florida. Op deze foto zijn vele opvallende kenmerken zichtbaar, die alleen waargenomen kunnen worden door een telescoop.

Credit: Astronomy: Roen Kelly

Maar je hebt geen telescoop nodig als je Jupiter wilt zien! Vanavond straalt de planeet met een magnitude van -2,7, veel helderder dan alle sterren aan de sterrenhemel. De planeet bevindt zich ook hoog boven de horizon en is simpelweg niet te missen. Venus staat te dicht bij de zon om zichtbaar te zijn, dus je kunt de twee heldere planeten niet door elkaar halen.

Door een kleine telescoop zijn de wolkengordels en -banden zichtbaar, evenals de vier grote manen die in 1610 ontdekt zijn door Galileo – Ganymedes, Europa, Callisto en Io. De manen zijn zichtbaar als vier kleine ‘sterretjes’ die dansen rondom de grote schijf van Jupiter. Trouwens, Jupiter weegt twee-en-half keer meer dan alle andere planeten uit het zonnestelsel bij elkaar! Met die gigantische massa is Jupiter van grote invloed geweest op onze evolutie. De gigantische gasreus fungeert namelijk als “stofzuiger”, waarmee veel potentieel gevaarlijke objecten (kometen e.d.) uit de weg geruimd worden.

Bron: Astronomy

Share

Comments

  1. Hopenlijk wat heldere nachten om dit te kunnen waarnemen – misschien volgende week als er misschien wat vriesweer komt -allemaal succes met waarnemen .

Speak Your Mind

*