15 september 2024

Satellietbeeld van zeldzaam weerkundig fenomeen boven de VS

credit: NOAA/NASA GOES Project

Je hebt het vast wel gehoord of gelezen: het gehele noordoosten van de Verenigde Staten gaat gebukt onder recordkoude temperaturen. In grote delen van de VS vriest het flink, zelfs in de zuidelijke staten. Daarnaast is meer dan een meter sneeuw gevallen! Dit alles is het gevolg van wat wetenschappers een “polaire vortex” noemen.

Bovenstaande opname is gemaakt door de GOES-East weersatelliet, op 6 januari 2014. Het koudefront dat dikke pakken sneeuw heeft neergelegd aan de Amerikaanse oostkust is van links naar rechts zichtbaar, met daarachter het gebied met noordpooltemperaturen. Je krijgt het bijna koud als je naar de foto kijkt, je voelt gewoon dat het achter dat front een diepvries moet zijn. Sneeuw bedekt grote delen van de VS en zelfs in Texas en New Mexico is het bibberen geblazen.

Volgens NASA is een polaire vortex een “wervelend en standvastig lagedrukgebied, die normaal gesproken boven beide polen hangt”. In dit geval is de noordelijke polaire vortex naar het zuiden gemigreerd, waardoor het lijkt alsof delen van de VS binnen de poolcirkel liggen! Het gevolg zijn temperaturen van min 30 tot min 40 (!). Gelukkig is de verwachting dat de polaire vortex vanaf een vrijdag weer terug naar ‘huis’ gaat, waarna de Amerikanen eindelijk kunnen ontdooien.

Meer over de polaire vortex:

Zowel de noordelijke als de zuidelijke polaire vortex bevinden zich relatief hoog in de atmosfeer, op een hoogte van 6 tot 13 kilometer. Een polaire vortex is een typisch winterfenomeen: ze ontwikkelen zich in de winter en zwakken af in de zomer. Aangezien een polaire vortex een soort cycloon is, houden ze zich aan het Coriolis-effect. Dat betekent dat de noordelijke polaire vortex tegen de klok indraait. Aangezien de kern van de vortex zich momenteel in Wisconsin bevindt, draait koude poollucht er omheen.

Bron: NASA

Share

Comments

  1. Ik durf het bijna niet te zeggen 😀
    Ik heb mijn vermoedens dat ze flink aan het prutsen zijn met het weer, gelijktijdig is het hier in NL veels te warm. (weermanipulatie)

  2. o ja, dat moet hè ! zegt

    http://www.bbc.co.uk/weather/features/25630864

    heb bovenstaande link gisteren bekeken, de Engelsen hebben duidelijk een andere visie dan die van Nasa.

  3. Hey Olaf, daar ben je weer 😉 Ik begon bijna ongerust te worden (mailde eerder naar Gert of hij ‘onze’ Olaf ook miste 🙁
    Tja, wat die kou betreft in de VS…mijn ’telescoop’ vriend zou met z’n gezin afgelopen vrijdag al terug in Nederland moeten zijn geweest.

    • Olaf van Kooten zegt

      Haha ja Gert maakte zich ook al zorgen. Maar ik heb gewoon een astroblogs-loze kerstvakantie gehad, ff wat andere dingen te doen 😉

  4. Adriaan P.J. van den Broek zegt

    Het is, naast de weerbeelden op TV, een foto, prachtig dat wel, om er koude rillingen van te krijgen. Wat ons opvalt, het is de laatste paar jaren in PT kouder dan normaal, bij kennissen vriezen de, ongeglazuurde, dakpannen stuk. Dat het regent van, zeg, november tot maart is normaal, maar dan niet zoals nu. Voorheen regende het gestaag, ’s middags nah, droog of een beetje miezeren, bij een temperatuur van 18 graden C is dat wel te doen. Echter, de laatste tijd stortbuien en wind, veel wind, harde wind, en veel lagere temperaturen, da’s niet leuk meer. U hebt de beelden kunnen zien van de golven in zee die met 15/20 m hoogte op de kustlijn beuken en twee weken geleden aan vier mensen die aan de vloedlijn liepen het leven kostte.

    Wie of wat daar verantwoordelijk is, ik weet het niet, in zoverre, ik denk wél dat de mens daarbij een “vinger in de wolk” heeft.

    Vr. Gr. A3aan

Speak Your Mind

*