Site pictogram Astroblogs

Satellietbeeld van zeldzaam weerkundig fenomeen boven de VS

credit: NOAA/NASA GOES Project

Je hebt het vast wel gehoord of gelezen: het gehele noordoosten van de Verenigde Staten gaat gebukt onder recordkoude temperaturen. In grote delen van de VS vriest het flink, zelfs in de zuidelijke staten. Daarnaast is meer dan een meter sneeuw gevallen! Dit alles is het gevolg van wat wetenschappers een “polaire vortex” noemen.

Bovenstaande opname is gemaakt door de GOES-East weersatelliet, op 6 januari 2014. Het koudefront dat dikke pakken sneeuw heeft neergelegd aan de Amerikaanse oostkust is van links naar rechts zichtbaar, met daarachter het gebied met noordpooltemperaturen. Je krijgt het bijna koud als je naar de foto kijkt, je voelt gewoon dat het achter dat front een diepvries moet zijn. Sneeuw bedekt grote delen van de VS en zelfs in Texas en New Mexico is het bibberen geblazen.

Volgens NASA is een polaire vortex een “wervelend en standvastig lagedrukgebied, die normaal gesproken boven beide polen hangt”. In dit geval is de noordelijke polaire vortex naar het zuiden gemigreerd, waardoor het lijkt alsof delen van de VS binnen de poolcirkel liggen! Het gevolg zijn temperaturen van min 30 tot min 40 (!). Gelukkig is de verwachting dat de polaire vortex vanaf een vrijdag weer terug naar ‘huis’ gaat, waarna de Amerikanen eindelijk kunnen ontdooien.

Meer over de polaire vortex:

Zowel de noordelijke als de zuidelijke polaire vortex bevinden zich relatief hoog in de atmosfeer, op een hoogte van 6 tot 13 kilometer. Een polaire vortex is een typisch winterfenomeen: ze ontwikkelen zich in de winter en zwakken af in de zomer. Aangezien een polaire vortex een soort cycloon is, houden ze zich aan het Coriolis-effect. Dat betekent dat de noordelijke polaire vortex tegen de klok indraait. Aangezien de kern van de vortex zich momenteel in Wisconsin bevindt, draait koude poollucht er omheen.

Bron: NASA

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten