28 mei 2024

De krokantste frietjes bak je op Jupiter

Credit: Hani_Han/Pixabay

Dan nu een nieuwsbericht uit de categorie “hebben ze dat echt getest”? Jawel, in de zoektocht naar lekkere alternatieven voor astronauten in de ruimte hebben Griekse onderzoekers ontdekt dat de verhoogde zwaartekracht van de planeet Jupiter de krokantste frietjes oplevert. Met een frituurpan in een centrifuge konden ze de ideale omstandigheden nabootsen.

In het European Space Research and Technology Center in het Nederlandse Noordwijk gingen technologen van de Aristoteles-universiteit in Thessaloniki aan de slag met de centrifuge. Daarmee konden ze de zwaartekracht van de planeet Jupiter nabootsen, die ongeveer drie keer hoger ligt dan die op aarde.

Onder de microscoop werd de dikte en structuur van de korst op de frietjes in kaart gebracht. Door de verhoogde zwaartekracht vormden zich kleinere belletjes op het frietoppervlak, waardoor die krokanter werden dan onder aardse omstandigheden. De frieten waren bovendien ook minder vet.

Wie de studie graag even bekijkt, kan hier terecht.

Bron: NU.nl

Share

Comments

  1. Dit onderzoek zal hoge ogen scoren bij de jury van de Ig Nobelprijzen, welke jaarlijks worden uitgereikt, kort voor de bekendmaking van de Nobelprijzen.

  2. Haha, dat denk ik ook wel. Je moet er maar op komen…..

  3. o ja, dat moet hè ! zegt

    wellicht kunnen onder die verhoogde druk ook betere voederkoeken worden gemaakt.
    en dan gezellie met ze allie in de grupstal dikke gaswolken blazen en naar de koe loeien.

Speak Your Mind

*