29 maart 2024

Het stormt en regent ijzer op mislukte sterren

credit: NASA/JPL-Caltech/University of Western Ontario/Stony Brook University

Bruine dwergen zijn mislukte sterren, objecten die ontstaan zoals sterren dat doen, maar onvoldoende massa hebben om aan waterstoffusie te doen. Ze doen echter wel een tijdje aan deuteriumfusie, maar dat is snel uitgeput. Vanwege het feit dat bruine dwergen een vorm van fusie kennen, worden ze beschouwd als een soort van ster. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat sommige bruine dwergen meer op planeten lijken dan op sterren. Het blijkt namelijk dat veel bruine dwergen “weer” kennen en bijzonder stormachtig bovendien!

Met de Spitzer-ruimtetelescoop heeft men een aantal bruine dwergen in de gaten gehouden. Het blijkt dat ze helderheidsveranderingen vertonen, die niet verklaard kunnen worden door stellaire processen. In plaats daarvan kunnen de helderheidsveranderingen perfect verklaard worden door “wolken”, die in beeld komen en weer verdwijnen naarmate de bruine dwerg om z’n as draait.

Wetenschappers vermoeden dat de wolkengebieden op bruine dwergen de vorm aannemen van stormen, compleet met krachtige winden en bliksem, krachtiger dan op welke planeet dan ook. Bruine dwergen zijn echter te heet voor waterregen. In plaats daarvan zijn zowel de regen als de wolken opgebouwd uit heet zand of gesmolten metalen.

Verder heeft de studie uitgewezen dat sommige bruine dwergen veel langzamer om hun as draaien dan verwacht mag worden. Het is niet bekend waardoor dit veroorzaakt wordt, maar het zou mogelijk kunnen gaan om de invloed van een verder onzichtbare planeet.

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*