3 december 2023

Hubble-waarnemingen wijzen op dubbele kern in balkspiraalstelsel M83

M83
Waarnemingen met de Hubble ruimtetelescoop aan het balkspiraalstelsel M83 – ook wel het zuidelijke windmolenstelsel genoemd, M101 is de noordelijke variant – wijzen erop dat het een flink aantal supernova-explosies heeft ondergaan en dat het mogelijk een dubbele kern heeft. M83 ligt relatief dichtbij de Melkweg, op een afstand van 15 miljoen lichtjaar in het sterrenbeeld Waterslang (Hydra). M83 behoort tot de Centaurus A/M83 Groep van sterrenstelsels, waartoe ook Centaurus A en NGC 5253 behoren. Een dubbele kern in M83 betekent niet dat zich daar twee superzware zwarte gaten bevinden. Men denkt dat er

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: