28 maart 2024

Zo ziet een ster er uit die als supernova kaboem kan gaan

Credit: ESA/NASA, acknowledgement: Nick Rose.

Hierboven op de achtergrond, met die groene en rode tinten, zie je SBW2007, een HII-nevel (geïoniseerd atomair waterstof) in de Melkweg, 20.000 lichtjaar van ons verwijderd. En dat ding in het midden, dat in de verte lijkt op de bekende ‘London Eye‘, is een enorme blauwe superreus in het midden van SBW2007, omgeven door een ring van uitgestoten gas. Sterrenkundigen denken dat die ster kaboem zal gaan, dat ‘ie ooit met een daverende klap als supernova uiteen zal spatten. Net zoals in 1987 met SN 1987A in de Grote Magelhaense Wolk gebeurde, al stond die op een afstand van 168.000 lichtjaar. Nog altijd is dát de meeste nabije supernova die door sterrenkundigen in recente tijden is waargenomen, eentje die ook in zo’n HII-gebied gelegen was. Hieronder een afbeelding van SN 1987A ná de explosie – gedacht wordt dat de ‘progenitor’, de voorloper van de supernova, ook al zo’n ring had.

Credit: R. Indebetouw et. al, A. Angelich (NRAO/AUI/NSF); NASA/STScI/CfA/R. Kirshner; NASA/CXC/SAO/PSU/D. Burrows et al.

Grote vraag is natuurlijk wanneer deze ster kaboem zal gaan. Ik heb al eens een Top-25 gepubliceerd van supernova-kandidaten, daar staat deze niet tussen. Maar bij al die sterren is ’t idee dat ze tussen nu en een miljoen jaar kunnen exploderen – voor sterrenkundigen is dat moment zeer nabij. Bron: Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*