26 september 2023

Voedsel kweken op Mars wellicht mogelijk

groente_MarsMochten we ons als mensen ooit permanent op de maan of op Mars willen vestigen, dan lijkt Mars vooralsnog een betere keuze. Uit experimenten van Alterra – het kennisinstituut voor de groene leefomgeving van de Wageningen UR –

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Interessant! Ik mis echter wel iets tamelijk essentieels: informatie over het dag-nacht-ritme.

  Je zult immers op de Maan ook nog eens te maken krijgen met de zeer lange nacht. Niet voor niets zetten de Chinezen hun lander momenteel iedere twee weken in een slaapstand. M.a.w.: Je zult een kas op de Maan in ieder geval moeten verwarmen, ander vriezen je plantjes waarschijnlijk binnen enkele uren dood. Voorst staan ze ofwel twee weken lang in het donker en kunnen om die reden in ieder geval niet groeien of je moet ook nog eens voor kunstlicht zorgen.

  M.a.w.: Naast Wageningen in Suriname, zie ik voorlopig geen derde plek met die naam op relatief korte afstand.
  Mars zou ooit wel kunnen. Kennelijk betere grond en ook nog eens een rotatie die nagenoeg met die van onze moederplaneet overeenkomt. Wat dat betreft is Mars echt onze enige kans op een tweede woonplek in het zonnestelsel!

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Eén ding is een zeker…planten in een kas op de maan, op Mars of Aarde…bij Monique gaat het sowieso fout (op een paar ijzersterke cactussen en een vetplant na) 🙁
  Misschien cactussen op de maan en de vetplant op Mars? 😀

 3. Wybren de Jong zegt

  Ik denk dat het nuttig zou zijn om eerst met robots op Mars uit te testen of het inderdaad lukt daar voedselgewassen te verbouwen. Dat zou naar mijn idee een noodzakelijke stap zijn voordat we er kolonisten naar toe sturen (Mars One). Want als het niet lukt om op Mars voedsel te verbouwen, is zo’n kolonie sowieso kansloos.

 4. o ja, dat moet hè ! zegt

  bodemleven heeft misschien een kans,
  zijn niet zo lichtgevoelig.
  dat worden dan maaltjes wormen enzo,

 5. Is er een engelstalige versie van dit artikel (of een engelstalig verslag van/commentaar op dit artikel)?

 6. Avatar foto Enceladus zegt

  Dit is ook wel een grappige reactie: http://www.nrc.nl/koken/2014/01/16/van-mars/

  groet,
  Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: