19 september 2024

De ‘donkere kant’ van de maan is eigenlijk turkooise!

Credit: Vilisvir – Wikipedia.

‘And if your head explodes with dark forebodings too, I’ll see you on the dark side of the moon’, zong Pink Floyd ruim veertig jaar geleden in het nummer Brain Damage. Astronomen hebben nu ontdekt welke kleur die ‘donkere kant van de maan’ heeft. Die blijkt helemaal niet zo donker te zijn, maar de kleur turkooise te hebben. Dat zit tussen lichtblauw en groen in. Maar wacht even: de donkere kant van de maan is dus niet donker. En de maan is toch grijs? Op foto’s van onze natuurlijke satelliet is niets zichtbaar wat in de verste verte op turkooise lijkt! Hoe zit dat dan?Wel, ten eerste wil ik benadrukken dat de donkere kant van de maan NIET de ‘achterkant’ is! Zowel de voorkant als de achterkant ontvangen immers evenveel zonlicht. De donker kant van de maan is dus simpelweg de niet-verlichte kant en die kan dus variëren. Ten tweede wil ik benadrukken dat het NIET het maanoppervlak is dat turkooise is. Het gaat namelijk om weerkaatst ehm…”aarde-licht”.Jawel, als de zon niet schijnt op de maan, zal het niet volledig donker zijn, al hangt dat natuurlijk van je positie af. Zonlicht dat weerkaatst wordt door de aarde zal namelijk de maan bereiken en vervolgens weer teruggekaatst worden richting de aarde. Dit effect is vooral rond Nieuwe Maan goed zichtbaar!

Een smalle verlichte maansikkel en ‘aardschijn’ dat weerkaatst wordt vanaf de ‘donkere’ kant van de maan. Credit: M. Taha Ghouchkanlu

Met behulp van een telescoop op Hawai’i is dit licht vervolgens opgevangen en geanalyseerd. Het blijkt dat het weerkaatste aardelicht de kleur turkooise heeft. Met andere woorden: hoewel de aarde blauw is vanuit de ruimte, zal het licht van de aarde (dat op zich natuurlijk weerkaatst zonlicht is) van kleur veranderen (van blauw naar turkooise) als het vervolgens wordt teruggekaatst vanaf de maan.De kennis dat het licht dat van de donkere kant van de maan turkoois is, kan volgens de onderzoekers van pas komen bij het monitoren van de kleur van de aarde. Dat is een graadmeter voor klimaatmodellen. Of de tekst van Pink Floyd wordt aangepast, is niet bekend. Volgens The Guardian waren de resterende leden van de Britse rockband niet bereikbaar voor commentaar. Bronnen: Algemeen Dagblad en The Guardian.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    “De kennis dat het licht dat van de achterkant van de maan turkoois is, kan volgens de onderzoekers van pas komen bij het monitoren van de kleur van de aarde.”

    Dat kán eenvoudigweg niet kloppen: weerkaatst licht van de Aarde kan nooit de achterkant van de Maan bereiken.
    Tijdens nieuwe Maan is het toch echt de voorkant van de Maan (de kant die wij vanaf de Aarde waarnemen, die donker is en slechts wordt verlicht door de ‘Aardeschijn’.

    M.i. zou het beter zijn om te spreken van ‘de niet door de zon verlichte kant van de Maan’.

    groet,
    Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*