3 december 2023

Tijdlijn van de verre toekomst van het heelal

Ik kwam deze prachtige infografiek tegen – eigenlijk vier losse afbeeldingen, ik had geen zin ze aan elkaar te plakken – waarin de verre toekomst van het heelal te zien is, tussen 1000 jaar na nu en eh… 100 quintiljoen jaar, da’s 10^32 jaar. Gemaakt door de BBC, hoe kan het ook anders. Dubbelklikken voor de grote versie.

Credit: IIBstudio for Future/BBC

Lees ook mijn einde-van-het-heelal-story over het hoe en wat van het droevige einde van alles in het heelal. Bron: It’s Okay to be Smart.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Hoewel met de nodige ironie (of typische Engelse humor, zo je wilt) gebracht, lijkt de boodschap mij duidelijk: bemande ruimtevaart en kolonisatie van andere hemellichamen is de enige manier waarop onze soort kan voortbestaan op de wat langere termijn. Anders is het onvermijdelijk ‘game over’.

  Uiteindelijk is er natuurlijk geen redden meer aan: ons universum gaat dood. De termijn is echter zo onvoorstelbaar lang dat je met geen mogelijkheid iets zinnigs kunt zeggen over de technologische ontwikkelingen van de mensheid, als die in staat blijkt zichzelf staande te houden.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ik heb wel wat vraagtekens bij die infografiek. In de onderste lees ik bijvoorbeeld dat over 100.000.000.000.000.000.000 jaar de aarde er niet meer is en in de zon zal plonzen. Huh, in de zon zal plonzen? – die is er dan helemaal niet meer!

  • Enceladus zegt

   Dat lijkt mij ook. Of bedoel ze in het restant van de zon? Maar zelfs als ze dat bedoelen, dan lijkt het mij waarschijnlijker dat de restanten van de zon langer zullen bestaan dan ons geroosterde, geteisterde en totaal uitgewoonde planeetje.

   Het wekt een beetje de indruk dat ze dat stukje tekst hebben geschreven voor het dramatische effect.
   Maar dat is dan wel jammer, want met wetenschap heeft het dan niet zo veel meer te maken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Dat staat er ook onder 🙂 “If not consumed by a swollen sun at 5.4bn years, the earth’s orbit will have finally decayed and it will plunge into the sun”

   • Ah, de kleine lettertjes. Maar eh… de zon is er dan ook niet meer, om in verzwolgen te raken.

    • Enceladus zegt

     Dat lijkt mij ook. Uiteindelijk valt toch alles uiteen in neutronen? Dan is het toch een grote donkere neutronensoep?

     Vanuit filosofisch standpunt wel een interessante vraag: Als er niet meer gebeurt en er is niemand meer om iets waar te nemen, bestaat de tijd dan nog?
     Ik ben geneigd om te zeggen dat die dan stopt.

     groet,
     Gert (Enceladus)

 3. waar kan ik deze infografiek als deurposter bestellen?

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: