16 juni 2024

Aftellen naar Pluto – nog maar een jaar te gaan

New Horizons

Het schiet al op voor de New Horizons, de allereerste ruimtesonde die gedetailleerde plaatjes zal schieten van de ex-planeet Pluto. De ruimtesonde is al zes jaar onderweg en dat is langer dan menig complete missie! Op dit moment heeft New Horizons nog weinig te melden, maar vanaf januari 2015 zal Pluto langzaam in beeld komen. Nog een jaartje geduld dus – ik kan alvast niet wachten!

Aanvankelijk zal Pluto (en z’n grootste maan Charon) weinig meer zijn dan enkele wazige pixels – maar die pixels zullen snel gaan opzwellen tot volledige werelden. Vanaf april 2015 zal New Horizons foto’s maken van Pluto met een hogere resolutie dan die van de Hubble-ruimtetelescoop. In juli 2015 zal een volledige wereld zich openen voor de ogen van de ruimtesonde. Op dat moment vliegt New Horizons op een afstand van slechts 10.000 kilometer voorbij de ijzige wereld! Als dezelfde ruimtesonde op dezelfde afstand langs de aarde zal vliegen, zal zelfs de vorm van gebouwen bepaald kunnen worden.

Dat zal

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Mooie blog Olaf! Ik verheug me hier ook op!

  Als ik het goed heb onthouden dan mag Pluto-Charon met recht een dubbelplaneet worden genoemd.
  Het is toch niet alleen zo dat Charon ’tidally locked’ is, maar zelfs zo dat je vanaf één kant van Pluto Charon nooit kunt zien en vanaf de ander kant juist altijd?

  Pluto-Charon en de al bekende manen (en mogelijk meer), samen met eventueel ringen, maakt dat het op zich een mini-stelsel is, aan de buitengrenzen van onze kosmische achtertuin.

  Wie weet wat voor verbazingwekkends we hier gaan ontdekken. Tenslotte was de activiteit van Enceladus een aantal jaren geleden ook een complete verrassing!

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Enceladus zegt

   Ik mag een plusje voor mezelf noteren (ahum)!
   Kijk maar: http://en.wikipedia.org/wiki/Charon_(moon)

   Als niet alleen maar de satelliet (zoals onze Maan ten opzichte van de Aarde) todally locked is, maar ook de moederplaneet ten opzichte van de satelliet, dan noemt met dat kennelijk gravitationally locked.

   Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Charon_(moon)
   Links onder aan die pagina staat een fraaie animatie waarbij je kunt zien dat Pluto als het ware een klein beetje om zichzelf draait én dat er een denkbeeldige, onzichtbaar touw tussen de twee hemellichamen zit tussen twee vaste punten op Pluto en Charon.

   Mochten er ooit astronauten landen op pluto, dan moet het een heel bijzondere gewaarwording zijn dat er een maan is die niet beweegt aan de hemel en die (gezien het zwakke schijnsel van de zon) altijd zichtbaar is (mits je aan de juiste kant van Pluto bent geland, uiteraard)

   groet,
   Gert (Enceladus)

 2. Ik ben ook erg enthousiast gemaakt met je prachtige verhaal Olaf. Eindelijk kunnen we Pluto en co. in al haar glorie bewonderen……..pfffff, nog een jaar te gaan……

 3. Al duurt het nog een jaar…ik laat me verrassen 😀 Leuk (scherp) visueel verjaardagscadeautje 😉

Speak Your Mind

*