23 februari 2024

Steeds meer sterrenstelsels hebben een centrale balk

NGC 1300. Credit: HST / NASA / ESA.

Astronomen hebben ontdekt dat het aantal spiraalstelsels met een centrale balk de laatste miljarden jaren enorm is toegenomen. Vele sterrenstelsels met een spiraalstructuur (inclusief onze Melkweg) hebben centrale balkachtige structuren in plaats van een bolvormige centrale verdikking. Deze structuren zijn opgebouwd uit sterren en de spiraalarmen ontspringen aan de uiteindes van zo’n balk.

Uit onderzoek blijkt dat acht miljard jaar geleden slechts 11 procent van alle spiraalstelsels in het bezit was van een centrale balk. Zo’n 2,5 miljard jaar geleden was dat aantal al verdubbeld en vandaag de dag zijn balkspiraalstelsels zelfs in de meerderheid! Verder blijkt dat de kans op een balk groter is bij een spiraalstelsel met een grote massa.

Overigens blijkt een centrale balk slecht nieuws te zijn – zo’n structuur is slecht voor de stervorming. Feitelijk is een balk dus een teken van volwassenheid – balkspriraalstelsels kennen minder stervorming en zijn druk bezig zich te settelen als een rustige en saaie schijf van oude sterren. Overigens zijn de resultaten van het onderzoek mede te danken aan de hulp van duizenden armleuning-astronomen van het citizen science project Galaxy Zoo.

Bron: Royal Astronomical Society

Share

Speak Your Mind

*