23 april 2024

Japan gaat ruimtepuin opruimen…..met een visnet (!)

Ruimtepuin

Japanners zijn van plan om met een gigantisch visnet ruimtepuin te gaan vangen. Er bevinden zich vermoedelijk 100 miljoen (door mensenhanden gemaakte) stukjes ruimte-afval in een omloopbaan rondom de aarde, waarvan het merendeel zich slechts 700 tot 1000 km boven het aardoppervlak bevindt. Dit vormt natuurlijk een grote bedreiging voor toekomstige ruimtemissies!

Japan heeft nu getracht een oplossing te zoeken voor dit probleem. Hiertoe heeft men samengewerkt met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van visnetten. Yep, ik meen dat serieus en nee, ik heb geen klap van de molen gehad (en ook niet van een visnet). Met een groot soort net willen de Japanners ruimtepuin vangen, ongeveer op dezelfde wijze als een visser forel vangt. Hoe willen die maffe Japanners dat doen dan?

Wel, Japan zal een een satelliet gaan lanceren, waaruit vervolgens een visnet van 300 meter lang zal worden uitgeklapt. Dit visnet zal dan een magnetische lading gaan genereren en hopelijk ruimtepuin gaan vangen. Volgende maand zullen de eerste testen van start gaan. Ik ben alvast reuzebenieuwd :).

Bron: South China Morning Post

Share

Comments

  1. Wybren de Jong zegt

    Op deze engelse link staat goed uitgelegd wat precies de bedoeling is van het visnet:
    http://www.allvoices.com/contributed-news/8087990-catching-space-junk-with-fishnets

Speak Your Mind

*