Site pictogram Astroblogs

Komt er een nieuwe Kleine IJstijd aan?

Credits; NASA

Wat is er aan de hand met de zon? Onze moederster zou nu superactief moeten zijn, maar lijkt wel te slapen, enkele krachtige zonneflitsen buiten beschouwing gelaten. Volgens wetenschappers is de zon in 100 jaar niet zo rustig geweest. Zou er een nieuwe Kleine IJstijd aankomen?

De zon kent een cyclus die zo’n elf jaar duurt. Het zou nu de tijd zijn voor een activiteit (het zonnemaxima) met veel zonnevlekken, maar in tegenstelling tot de verwachtingen is het oppervlak heel rustig. In plaats van gestaag in activiteit te stijgen, daalt het aantal zonnevlekken en lijkt de zon dus gas terug te nemen.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurd – ook in de 17de en 18de eeuw was de zon extreem rustig. In deze periode zijn er nauwelijks zonnevlekken waargenomen – slechts vijftig per jaar, in plaats van de gebruikelijke 50.000. Die kalme fase wordt het Maunder-minimum genoemd. In die periode waren de winters extreem koud, vandaar dat het wel de Kleine IJstijd is gedoopt.

Volgens de bekende zonnewetenschapper Mike Lockwood is het zo’n 10.000 jaar geleden dat de activiteit van de zon zo snel afzwakte. Volgens hem is de kans zo’n 20 procent dat de zon binnen 40 jaar opnieuw in een Maunderminimum terechtkomt.

Bron: ANP

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten