3 oktober 2023

Vanavond heldere vuurbol waargenomen boven Nederland [Update: video!]

Credit afbeelding: Robert Mikaelyan

Diverse mensen maken melding van een heldere vallende ster of vuurbol die vanavond tussen 21.15 en 21.20 uur boven Nederland verscheen. De kleur van de vuurbol varieert, sommigen spreken van een geel-witte lichtverschijning, anderen van een blauwe staart en weer anderen noemen vooral een groene kleur. De richting van de vuurbol ging van oost naar west. Zijn er mensen die ‘m gefotografeerd hebben, dan hou ik mij van harte aanbevolen! Nee, de foto hierboven is niet van de vuurbol van vanavond, deze is gefotografeerd door Robert Mikaelyan, van de vuurbol die op 13 oktober 2009 te zien was.
[Update 21.58 uur] David Michielen komt in deze tweet met een nauwkeurige bepaling van de richting van de vuurbol:

[Update 22.05 uur] Van de vuurbol is inmiddels ook een video verschenen, gefilmd vanuit de auto, die op de A2 bij Culemborg reed. Op de video zien we dat de vuurbol er groen-blauw uitziet.

[Update 22.35 uur] Teletekst heeft inmiddels ook een bericht over de vuurbol – daar heet ’t een ‘lichtbol’. Uit het bericht blijkt dat er ook waarnemingen in Duitsland en Engeland zijn.

teletekst

Joel Nortan wist met zijn telefoon deze foto van de vuurbol te maken:
vuurbol_joelnortan
Bron: NOS.

Share

Comments

 1. Gerard Zalsman zegt

  eveneens gezien boven Baarn in de richting Soest (in het zuiden) gaand van oost naar west.
  De bol was toen al vrij laag en had een een oranje/rossige/rode kleur met uitwaaierde achterzijde.

  • Amsterdam Oost; midden in de stad maar als je op 3 hoog woont wassie ook prima te zien: VET hoor! Leuk dat je dan nadien kan lezen en zien dat anderen t ook zagen dus dat je t je niet hebt ingebeeld. Volgens mij had ie een soort dovende staart en hier leek ie van Oost naar Zuid te gaan (maar misschien is dat in de stad iets lastiger te bepalen).

 2. Gerard, bedankt voor je melding. Over dat uitwaaieren: bleef de staart heel of was er sprake van fragmentatie van de staart?

 3. Avatar foto Enceladus zegt

  Kan dit nog een deel van Comet ISON zijn?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 4. Restant ISON ? Verlate Bootide ? Vragen.. vragen… helaas niets van gezien.

 5. Restand ISON ? Verlate Bootide ? Helaas niets van gezien…

 6. Dacht ook meteen aan ISON, of een verlate Bootide ?
  Helaas niets van gezien, wel het filmpje.

 7. In Beneden Leeuwen. Zuid Gelderland ook waargenomen. Paralel aan de Van Heemstraweg, aan de noordkant van Oost naar West. Prachtig, met een groene kleur. Leek een vrij fors object.

 8. Mijn vriend zag ineens een heel grote vallende ster, groen van kleur en alsof die bij ons vlak achter landde (in Soest) van oostelijk richting naar westelijke richting. Alsof hij in de Lage Vuursche terecht zou zijn gekomen. Jammer genoeg heb ik het zelf niet gezien en werd het hier op deze site voor hem wel bevestigd dat hij hem toch echt zag vliegen 🙂

 9. Niet gezien maar om die tijd wel een enorme knal gehoord.

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Nou je het zegt, ik heb ook een knal gehoord! Dacht aan vuurwerk dat iemand nog gevonden had bij het opruimen van zijn schuur…

   groet,
   Gert (Enceladus)

 10. Avatar foto Martin Schoenmaker zegt

  Hier in Hengelo (Ov) was de vuurbal ook te zien. Felgroen van kleur. Ik schat op ongeveer 30 graden boven de horizon pal Noord. De beweging was van oost naar west. Het object had visueel gezien zeker de omvang van een volle maan. Het object was ook zeer helder! Het leek meerdere staarten te hebben, precies zoals de foto uit 2009 die bovenaan deze post staat. Waarschijnlijk viel het object uiteen.

  Ik heb op Facebook gelezen dat ook in Leeuwarden het object (pal Noord) te zien is geweest. Volgens mij moet het zich dan heel hoog in de atmosfeer bevonden hebben, wil het zoveel kilometers uiteen, beiden in noordelijke richting zichtbaar zijn. Wellicht dat in Noorwegen ook observaties gedaan zijn!

  Ik las ergens dat het ISON gerelateerd zou kunnen zijn vanwege de groene kleur die veel mensen, waaronder ik, zeggen te zien.

 11. Avatar foto Enceladus zegt

  Licht is op veel grotere afstand te zien, dan dat geluid te horen is. Dus als die vuurbol pakweg in half Nederland te zien was, dan zou het toch goed kunnen dat het geluid dat het ding maakte, slechts in een klein gebied te horen was.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 12. Gaat er maar vanuit dat het een stukje Ison-puin was, dit ligt namelijk volledig in de lijn der logica.

  Heb het filmpje gezien, maar ik ben er niet echt van onder de indruk.
  Ooit zelf ook weleens zoiets gezien, alleen was er toen niet zo’n mediaspektakel van gemaakt.

  Laat ik het zo zeggen… gniffel gniffel… Ik had alles al klaar gezet nadat ik las op NOS Teletekst dat er een Youtube filmpje van was.
  Het projectiescherm omlaag, beamer in volle gereedheid… popcorn in de magnetron en dacht…. nu komt het, Armageddon !!! krijg ik slechts een vallend sterretje te zien Whahahaha 😀

 13. Die mensen moeten ze een boete geven, lang links rijden is niet toegestaan in nederland daar heeft niemand het over! Maar mooie vuurbal

 14. Bergkamp zegt

  Ik zag de ”vuurbal” heel helder in Arnhem. Groen geel achtig!

 15. Gisteren avond toen we in de tuin zaten, zagen we hier in Leidschenveen ook deze komeet/vallende ster in de kleur licht groen/groen met staartje voorbij komen.

  Het was bij onwerkelijk te zien, maar o zo prachtig als die in een paar luttele seconden voorbij scheerde door onze atmosfeer, komt niet vaak voor dat je onder deze omstandigheden met een kraakheldere hemel die kunt aanschouwen.

  Wat het ook was, het is een momentje dat bij je blijft en later nog zal kunnen herinneren denk ik zo.

 16. Jaar of 10 terug had ik in de nacht een exemplaar gespot welke een stukje groter was en dat was gewoon hier in NL. Rond een uurtje of 4 ’s nachts tijdens een nachtwandeling ergens in het vroege voorjaar.
  In de media hoorde je er niks over toen.

  Ik denk omdat veel meer mensen dit hebben gezien en het hebben gemeld dat de media er nu wel aandacht aan schonk.

  Ik weet wel zeker als die vuurbal die ik 10 jaar geleden had gezien rond hetzelfde tijdstip als gisteren avond was overgetrokken, dat de media er dan ook wel aandacht aan besteed zou hebben. Maar ’s nachts slapen de meeste mensen.

 17. Ik heb rond die tijd in Raalte die groene vuurbal met staart gezien. Op dat moment dacht ik aan een verlate vuurpijl. Gezien vanuit een stoel door een raam in het noorden. Reconstruerend, moet dat ergens rond de 350 graden noord geweest zijn. Het leek op de flits in het video filmpje, ook de hoek met de horizon klopt met het filmpje. Ik zag echter een langere staart die iets langer zichtbaar was. Het kan wel tot 0.5 seconde geweest zijn en liep van zo’n 30 graden tot 10 graden boven de horizon.

  Ik ben wel benieuwd of dit niet toch een vuurpijl was, omdat ik zulke verschillende richtingen lees voor deze vuurbal.

  • Martin Schoenmaker zegt

   Ik dacht ook eerst een vuurpijl te zien, vanwege de fel groene kleur en de omvang (ik gok zo’n 2 keer de omvang van een volle maan). In vergelijkbare omstandigheden zoals jij schrijft. Ik zat een film te kijken en zag de meteoor mijn blikveld binnenkomen. Ik heb het ‘begin’ niet gezien, maar heb hem wel gevolgd tot hij uitgedoofd was (hooguit een seconde of 2 later). Pal noord voor mijn gevoel, van oost naar west bewegend. Hoogste punt moet inderdaad iets van 30 graden boven de horizon geweest zijn, en het bewoog richting horizon. Hij was ook heel helder, want ik zag hem door de vitrage.

   Ik zag het vanuit Hengelo (Ov), en dus lijkt het me duidelijk dat het geen vuurpijl was.

 18. Hester Doelman zegt

  Gezien.. Was prachtig. Gemeente Midden-Delfland. Ik stond buiten te bellen, heel de hemel lichte op van helderheid. Zag een bol met een staart. Wat mij het meest opviel is dat het zo lang nog een heldere streep bleef toen het was gedoofd. Wat een ervaring zeg. Iets om nooit meer te vergeten.

 19. Hester, in een andere reactie had Robin het ook al over een vuurbol, ook al dacht hij dat het die komeet bij Mars was. Maar kennelijk was er gisteravond een vuurbol te zien. Tenminste, ik neem aan dat je het gisteravond hebt gezien. Hoe laat was dat precies? En in welke richting zag je ‘m?

 20. Avatar foto Enceladus zegt

  Ik hoop dat iemand met zijn mobieltje een filmpje heeft gemaakt. Zou erg leuk zijn om dat te zien.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 21. Avatar foto Olaf van Kooten zegt
 22. Ik heb de bol zien gaan van west naar zuidoost. Ik ging richting westen en zag hem voor mij verschijnen en ging van voor mij naar links. Hij verdween aan mijn linkerkant terwijl ik richting west reed. Ik denk dat al die personen die spreken over Oost naar west geen richtinggevoel hebben

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: