28 maart 2024

Voor het eerst bolbliksem geproduceerd in laboratorium

Credit: Wikipedia, CC-BY-SA-3.0-MIGRATED

Onderzoekers hebben voor het eerst bolbliksem gemaakt in het laboratorium. Deze is op video vastgelegd en uitgebreid bestudeerd. Het onderzoek laat zien dat bolbliksems werkelijk bestaan en uit spectrumonderzoek is zelfs vastgesteld waar ze van gemaakt zijn.

De onderzoekers waren helemaal niet op zoek naar bolbliksem – ze waren bliksems aan het produceren voor een heel ander onderzoek. Maar plotseling ontstond er bolbliksem recht voor de camera’s – een unicum. Hoewel bolbliksems al eeuwenlang worden waargenomen, zijn ze dusdanig zeldzaam dat ze nog nooit zijn vastgelegd. Het feit dat niet alleen camera’s waren opgesteld in het laboratorium, maar ook spectrometers, maakt het nog meer bijzonder.

De bolbliksem ontstond vlak boven de grond, bewoog zo’n vijf meter vooruit, schoot toen een aantal meter omhoog en bleef toen nog een vijftien meter z’n weg vervolgen alvorens uiteen te vallen. De complete gebeurtenis duurde slechts anderhalve seconde. Met behulp van de spectrometers wist men de samenstelling van de bol te achterhalen. Deze bleek te bestaan uit ijzer, silicium en calcium – de basisbestanddelen van aarde (grond).

Het lijkt er dus op dat een bolbliksem ontstaat als een bliksemschicht de grond raakt, waarbij o.a. silicium geioniseerd raakt en een plasma vormt. Deze zal dan gaan gloeien als gevolg van oxidering door de atmosfeer. Overigens hebben de onderzoekers een kleine anomalie gevonden bij de bolbliksem: deze bleek te fluctueren op een frequentie van 100 Hz. Dit is mogelijk het gevolg van nabije hoogspanningsmasten.

Bron: Phys.org

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Is het filmpje al vrijgegeven voor YouTube?

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Volgens mij is het artikel niet goed vertaalt, er is in dit artikel niets in het laboratorium gedaan, het plaatje is wellicht wat misleidend! 🙂

    De onderzoekers waren voor een ander onderzoek onweer aan het filmen, in china (ergens), met een videocamera en spectrograaf. Geheel toevallig ontstond er een bolbliksem die ze op camera vast hebben kunnen leggen.. hoewel zoiets natuurlijk heel snel ging, het duurde maar anderhalve seconde.
    [quote=uit bron Phys.org]
    Researchers in China have captured, for the first time, an instance of ball lightning, on digital video along with spectrographs.

    The researchers report that they were not out to capture video of ball lightning, instead, they were video-taping lightning strikes as part of a genera research effort. As they were recording, a ball lightning event occurred right in front of their camera.

    More importantly, the researchers were also recording with spectrographic equipment which allowed them to discern the main elements that made up the ball. They found them to be iron, silicon and calcium, the very same main ingredients in soil.

    Abstract
    A ball lightning (BL) has been observed with two slit-less spectrographs at a distance of 0.9 km. The BL is generated by a cloud-to-ground lightning strike. It moves horizontally during the luminous duration. The evolution of size, color and light intensity is reported in detail. The spectral analysis indicates that the radiation from soil elements is present for the entire lifetime of the BL.
    [/quote]

    En hier nog een linkje met uitleg: http://www.newscientist.com/article/dn24886-natural-ball-lightning-probed-for-the-first-time.html . Hierin wordt ook al gesteld dat het al in 2012 gefilmt was.

    Voor degene die een filmpje willen(helaas niet spectaculair) http://www.youtube.com/watch?v=jbq7NjDIQlE
    http://www.youtube.com/watch?v=jbq7NjDIQlE

  3. Olaf van Kooten zegt

    Ojee dan heb ik het inderdaad verkeerd begrepen! Sorry en excuses 🙂

Speak Your Mind

*