Site pictogram Astroblogs

Voor het eerst bolbliksem geproduceerd in laboratorium

Credit: Wikipedia, CC-BY-SA-3.0-MIGRATED

Onderzoekers hebben voor het eerst bolbliksem gemaakt in het laboratorium. Deze is op video vastgelegd en uitgebreid bestudeerd. Het onderzoek laat zien dat bolbliksems werkelijk bestaan en uit spectrumonderzoek is zelfs vastgesteld waar ze van gemaakt zijn.

De onderzoekers waren helemaal niet op zoek naar bolbliksem – ze waren bliksems aan het produceren voor een heel ander onderzoek. Maar plotseling ontstond er bolbliksem recht voor de camera’s – een unicum. Hoewel bolbliksems al eeuwenlang worden waargenomen, zijn ze dusdanig zeldzaam dat ze nog nooit zijn vastgelegd. Het feit dat niet alleen camera’s waren opgesteld in het laboratorium, maar ook spectrometers, maakt het nog meer bijzonder.

De bolbliksem ontstond vlak boven de grond, bewoog zo’n vijf meter vooruit, schoot toen een aantal meter omhoog en bleef toen nog een vijftien meter z’n weg vervolgen alvorens uiteen te vallen. De complete gebeurtenis duurde slechts anderhalve seconde. Met behulp van de spectrometers wist men de samenstelling van de bol te achterhalen. Deze bleek te bestaan uit ijzer, silicium en calcium – de basisbestanddelen van aarde (grond).

Het lijkt er dus op dat een bolbliksem ontstaat als een bliksemschicht de grond raakt, waarbij o.a. silicium geioniseerd raakt en een plasma vormt. Deze zal dan gaan gloeien als gevolg van oxidering door de atmosfeer. Overigens hebben de onderzoekers een kleine anomalie gevonden bij de bolbliksem: deze bleek te fluctueren op een frequentie van 100 Hz. Dit is mogelijk het gevolg van nabije hoogspanningsmasten.

Bron: Phys.org

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten