25 mei 2024

Hubble ziet ster die “ieder moment” supernova kan gaan

SBW1

In het midden van bovenstaande Hubble-opname zie je een oranje-paarse nevel met een ster in het centrum. Deze ster heeft oorspronkelijk een massa van zo’n 20 zonnen gehad, maar heeft een deel van die massa weer uitgestoten in de vorm van een wervelende gasring, die de naam SBW1 heeft gekregen. Deze gasnevel lijkt opvallend veel op een soortgelijke nevel rondom een ster die later supernova is gegaan: SN 1987A.

Beide sterren hadden vrijwel identieke ringen, van dezelfde grootte en leeftijd, en bevonden zich in soortgelijke HII-gebieden. Bovendien hadden ze allebei dezelfde helderheid. Zo’n 20 jaar geleden is

Share

Comments

 1. Leuk voor me kinderen, of klein kinderen dan hebben ze wat om naar uit te kijken of te vertellen strakjes…
  Buiten dit om , weer knap staaltje van sterren kijken als je weet hoe dat in z’n werk gaat. Dat voelt dan heel onecht.

  Daarnaast lijkt ons zonnestelsel qua activiteit en spanning eigenlijk wel rustig ten opzichte van andere stelsels. Geen supernova, zwarte gaten, vreemde planeten, kometen, of andere asteroïden.

  Het meeste van dit alles licht vele duizenden jaren van ons af. Misschien maar goed ook.

  • Mike Dhanpat zegt

   Ga maar eens buiten onze atmosfeer onbeschermd de ruimte in en wacht even tot onze zon zo’n fijne klasse X zonnevlam produceert. Dan wordt het wel degelijk spannend namelijk! En geen kometen of asteroïden? Zijn we ISON alweer vergeten en februari vorig jaar de vuurbal boven rusland die door meetstations wereldwijd is gevoeld en meer recentelijk die van afgelopen zondag boven nederland!
   Lijkt mij dat er toch genoeg gebeurd in ons stelsel en dan zitten we nog in het beschermde gebied van de heliosfeer. Daarnaast over 4,5 miljard jaar als de zon opzwelt tot rode reus zijn mercurius, venus en onze aarde verleden tijd.

Speak Your Mind

*