26 februari 2024

Melkweg is wellicht van binnen naar buiten ontstaan

Opbouw van de Melkweg volgens het Gaia-ESO project. This work is licensed under a Creative Commons Licence. Credit: ESA/ESO.

De eerste gegevens van het Gaia-ESO project aan de Melkweg laten zien dat deze wellicht ontstaan is vanuit het centrum en dat het steeds verder naar buiten toe geëvolueerd is. De gegevens zijn verzameld met de 8 meter Very Large Telescopes (VLT) van de ESO in Chili, nog niet met de onlangs gelanceerde Gaia satelliet. Met de VLT bepaalde men van een groot aantal sterren in de schijf van de Melkweg hun ´metaliciteit´, hun metaalgehalte – voor de helderheid: voor sterrenkundigen is alles zwaarder dan helium al een metaal. Het vroege heelal bestond voornamelijk uit waterstof en helium, de metalen werden in latere periodes door sterren gevormd. De metaliciteit is daarmee een maat voor de ouderdom van sterren: oudere sterren hebben minder metalen dan jonge sterren. Het Gaia-ESO project kijkt vooral naar het metaal magnesium, dat geproduceerd wordt wanneer zware sterren in een ‘core-collapse supernova’ uiteenbarsten.

Credit: Joe Parks via Flickr

Resultaat van de VLT-metingen was dat binnen de ‘zonnecirkel’ – de baan die de zon om de kern van de Melkweg heeft en die eens per 250 miljoen jaar wordt afgelegd – vooral oudere sterren voorkomen met weinig metalen, maar met veel magnesium. Dat betekent dat daar in het verleden veel jonge, zware sterren moeten hebben geleefd, die het principe ‘live fast and die young’ moeten hebben gehad. Buiten de zonnecirkel komt een mix voor van jonge sterren met veel metalen én met minder metalen. Op basis van dit alles denkt men dat de Melkweg van binnen naar buiten is gegroeid. Bron: Universiteit van Cambridge.

Share

Comments

 1. Die foto’s doen het ‘m gewoon weer. Het versterkt enorm de diepgang van het artikel.

  Ik ben benieuwd of Gaia dit ook kan staven, deze resultaten en nog verdere handreikingen
  kan doen om het onderzoek zo volledig mogelijk te kunnen laten maken.

 2. o ja, dat moet hè ! zegt

  is de zon een :
  krasse knar of
  een oudere jongen ?
  zoals wel vaker is het een ogenschijnlijk “toevallig” grensgeval.

Speak Your Mind

*