28 maart 2024

Vandaag zal Rosetta (hopelijk) ontwaken (+ livestream)

Rosetta Philae Comet

Vanmorgen is de wekker afgegaan voor de Europese Rosetta-ruimtesonde. De kometenjager heeft jarenlang een winterslaap gehouden, dus het is spannend of alles nog wel naar behoren zal functioneren. Het wordt afwachten of dat zo is: Rosetta heeft zes uur nodig om op te warmen, waarna een radiosignaal naar de aarde verzonden zal worden. Pas vanaf 5 uur vanmiddag (op z’n vroegst) zal dit radiosignaal op aarde arriveren. In de tussentijd zitten de betrokken wetenschappers en ingenieurs nagelbijtend op de klok te kijken. Mocht geen radiosignaal ontvangen worden, dan zal getracht worden om Rosetta handmatig te wekken.

Rosetta is genoemd naar de Rosettasteen, een rotsblok met inscripties die archeologen in staat hebben gesteld om de Egyptische hi

Share

Comments

  1. Ik ben erg benieuwd of ze het signaal goed zullen ontvangen. Scheelt weer wat werk, dan als het handmatig de boel op afstand moeten gaan regelen.

    Daarnaast is project ook leuk om te volgen wat ze nou allemaal kunnen gaan ontdekken. Het grote (eeuwige) zoektocht naar de materie over het ontstaan van ons zonnestelsel is nog steeds ondanks vele jaren onderzoek redelijk ongewis.

    Hopelijk kan Rosetta hierin een bescheiden rol spelen dat tot positieve veranderingen leidt.

  2. Olaf van Kooten zegt

    Update: nog geen signaal ontvangen 🙁 – maar de betrokken mensen maken zich pas ongerust als er nog een aantal uren verstreken zijn.

    • Enceladus zegt

      Want? Doet Rosette meerdere pogingen om te laten weten hoe het met haar gaat?

      groet,
      Gert (Enceladus)

      • Olaf van Kooten zegt

        Dat, en het opstarten van de systemen kan langer duren dan verwacht. Bovendien, als niets ontvangen wordt, is het mogelijk dat Rosetta’s wekker niet is afgegaan en handmatig gewerkt moet worden. Ik denk dat, als niets ontvangen wordt, morgenavond pas duidelijk wordt of de missie al dan niet verloren is.

        • Enceladus zegt

          Dus in het ergste geval is Rosetta ‘Frozen to death’?
          Een soort eeuwig durende coma, omdat er niet meer genoeg energie is om haar te ontwaken?
          Reanimatie zou ook niet mogelijk zijn als ze later nog eens in de buurt van de zon komt?

          groet,
          Gert (Enceladus)

  3. Spannend hoor, nog geen signaal binnen toch?

  4. Olaf van Kooten zegt

    SIGNAAL IS ONTVANGEN!!!! Arie gaat er een blogje van maken 😉

  5. Inderdaad ze geven aan dat de AOS signaal van Rosetta is ontvangen.
    Helemaal schitterend!!

Speak Your Mind

*