13 juli 2020

Mogelijke bron gevonden van gaswolk G2 bij centrale zwarte gat Melkweg

Credit: Fig. 1 of Guillochon et. al. 2014.

Momenteel is de grote gaswolk G2 zeer dicht in de buurt van het superzware zwart gat in het centrum van de Melkweg, iets wat zich op een voor ons veilige afstand van 27.000 lichtjaar afspeelt. Het is al een paar jaar bekend dat G2 richting Sgr A* afstevent, zoals het zwarte gat wordt genoemd, maar het is onbekend wat het uiteindelijke lot van de gaswolk is, die een massa van zo’s drie aardmassa’s heeft (zie ook de video hieronder met een animatie van de passage van G2 langs Sgr A*).

Tot voor kort was ook onbekend waar de wolk precies vandaan komt, maar recente berekeningen door sterrenkundigen van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics hebben laten zien wat de vermoedelijke bron is. Er wordt sinds de ontdekking van de wolk gedacht dat deze afkomstig zou zijn van een uiteengerukte ster, eentje die door de enorme gravitationele werking van Sgr A* aan het uiteenvallen is. Maar ja, er draaien zo’n 1.727 sterren rondom Sgr A*, dus welke ster is dat? Op basis van waarnemingen aan de gaswolk G2 hebben de sterrenkundigen een zogenaamde Flash simulatie uitgevoerd en de uitkomst was dat er maar één ster is die de bron zou kunnen zijn van G2, namelijk de ster S1-24. Dat is een reuzenster die aan de oppervlakte zo’n 5000 K heet is en die een straal van maar liefst 150 miljoen km heeft, dat is de afstand tussen aarde en zon. De ster is zo’n 10 zonsmassa zwaar en heeft tien aardmassa aan gas verloren door de werking van Sgr A*, waarvan drie uiteindelijk is gaan zwerven als gaswolk G2 en richting Sgr A* is gegaan. Helemaal zeker weten dat S1-24 de bron is doen ze niet, daar zijn nog aanvullende waarnemingen aan de snelheid van S1-24 voor nodig. Hier is het vakartikel over de bron van G2. Bron: Astrobites.

Comments

  1. Hier hou ik wel van, de onberekenbaarheid van het universum. We weten en kunnen heleboel uit rekenen, echter blijft er altijd een factor van onzekerheid en niets meer doen dan afwachten hoe het echt gaat.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: