Site pictogram Astroblogs

Supernova waargenomen in M82 (UPDATE)

Foto gemaakt door L. Elenin. Credit: Leonid Elenin.

Dan nu een nieuwsbericht uit de categorie “vers van de pers”. Zojuist is mogelijk een supernova waargenomen in het nabije sterrenstelsel M82. Momenteel beginnen de eerste foto’s langzaam het internet te bereiken, maar de supernova is nog niet bevestigd. De helderheid van de kandidaat-supernova is momenteel van de magnitude 11,7 en zal de komende dagen blijven stijgen. Komend weekeinde zal de kandidaat-supernova z’n hoogste helderheid bereiken.

Oproep aan alle astrofotografen: als het komende nacht helder is, probeer de supernova dan op de gevoelige plaat vast te leggen! Alle foto’s waarop de (kandidaat-)supernova zichtbaar is, zullen morgen gepubliceerd worden op AstroBlogs!

Ik ben het nieuws nog op geen enkele nieuwssite tegengekomen, dus we hebben hier bij AstroBlogs min of meer de primeur! Zodra de supernova is bevestigd, en er meer informatie is vrijgegeven, zullen we daar weer een blogje aan wijden.

Update

De supernova is bevestigd! Het blijkt er eentje te zijn uit de categorie Ia, oftewel een witte dwergster die teveel materie heeft overgeheveld van een begeleider en kaboem is gegaan.

Update 2

In deze astroblog wordt uitgebreid ingegaan op de supernova, die de naam SN 2014J heeft gekregen. Inclusief waarneemtips!

PSN 22-01-14

Foto gemaakt door meneer Mayhill, USA.

Animatie van M82 “voor” en “na”, gemaakt door E. Guido, N. Howes, M. Nicolini. Werkt schijnbaar alleen door erop te klikken, geen idee waarom 🙁 Credit: E. Guido, N. Howes, M. Nicolini.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten