26 mei 2024

Drie fasen van de sterevolutie in de Draaikolknevel M51

Credit: ESA / Herschel / XMM-Newton. Acknowledgements: “Physical Processes in the Interstellar Medium of Very Nearby Galaxies” Key Programme, Christine Wilson

M51 (NGC 5194) alias de Draaikolknevel is één van de meest bekende en ook één van de mooiste spiraalstelsels aan de hemel. Het sterrenstelsel ligt 30 miljoen lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Jachthonden (Canis Venatici), vlakbij de Grote Beer. Met de twee Europese satellieten Herschel en XMM-Newton hebben ze in drie verschillende golflengten naar M51 gekeken en dat heeft de drie foto’s rechtsboven opgeleverd, gecombineerd in de mix linksboven.

  • Herschel – inmiddels al ter ziele – keek in infraroodlicht naar M51 (kleine afbeelding rechtsboven, rood en geel) en zag de warmte van het interstellaire gas en stof, waaruit nieuwe sterren in de spiraalarmen van M51 ontstaan.
  • XMM-Newton keek in ultraviolet licht naar M51 (linksboven, groen) en zag het licht dat wordt uitgezonden door zware, jonge sterren in de bloei van hun leven.
  • Tenslotte keek alleskunner XMM-Newton ook in röntgenlicht naar M51 (onder, blauw) en zag de röntgenstraling uitgezonden door neutronensterren of accretieschijven rondom zwarte gaten, die na een kort maar turbulent leven met een daverende knal als supernova vaarwel tegen het leven zeiden.

Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*