3 juni 2023

Komend weekend beste gelegenheid Mercurius ’s avonds te spotten

Credit: via Stellarium.

Komend weekend doet zich de beste gelegenheid voor in 2014 om de planeet Mercurius ’s avonds kort na zonsondergang laag aan de zuidwestelijke horizon te spotten. Komende vrijdag 31 januari bereikt de planeet die het dichtste bij de zon staat z’n grootste ‘oostelijke elongatie’, het punt dat ‘ie het meest oostelijk van de zon staat – 18°22′ ten oosten van het middelpunt van de zonneschijf om precies te zijn. Mercurius gaat in het weekend om ca. 19.10 uur onder, dat is 1:45 uur na zonsondergang. Hierboven de situatie op vrijdag een half uur na zonsondergang, gemaakt met Stellarium. Zoals je ziet staat de maan rechtsonder van Mercurius. Verkijk je niet op de maan: hij lijkt vol op de afbeelding, maar in werkelijkheid is het slechts een dunne maansikkel. Een dag eerder – donderdag 30 januari om 22.39 uur – is het namelijk Nieuwe Maan. Mercurius staat dan zo’n 8° boven de horizon, de dikte van een vuist op armafstand.

Hoeken

Credit: Sterrengids.

De maan zal misschien wel moeilijker zijn om te bespeuren, niet alleen vanwege de nog lagere stand aan de hemel, maar ook omdat het een smalle, lichtzwakke maansikkel is. Het mooiste is natuurlijk als je Mercurius én de maansikkel kunt zien of fotograferen. Gebruik eventueel een verrekijker. In een telescoop kan je zien dat Mercurius net als de maan en Venus schijngestalten heeft. Komende weekend is ‘ie voor 53% verlicht, de schijnbare diameter is 7″. De helderheid van Mercurius is -0,4m. Bron: Universe Today + Hemel.waarnemen.

Share

Comments

 1. Ik ga het proberen want ik heb Mercurius nog niet kunnen vastleggen. Volgens mij kan dat vanaf mijn zolder-dome (Zuid-West) rond 16.00 uur. Daarna zakt Mercurius weg achter de huizen aan de overkant. Ik denk dat het niks gaat worden 😉

  http://i.imgur.com/miyju8w.png
  http://i.imgur.com/QGmK7sB.png?1
  http://i.imgur.com/bBnZEcG.png?1

 2. Ik ga dit ook proberen om Mercurius te zien – maar denk dat de beginnende verlichting van de stad parten speelt – woon in een flat van 11 hoog met aardig wat uitzicht op het zuidwesten .

 3. Ja, leuk en spannend hè? Ik ga morgen alles startklaar zetten en even proefdraaien. Hopelijk dat de lucht niet dichttrekt 😉 Het wordt nu wel eens tijd voor een succesje na de laatste paar tegenvallers (zucht).

 4. Ook ‘Hebbes’voor mij 😀 Eindelijk Mercurius!
  ’s Middags weer begonnen met wat intro opnames waar ik tussendoor mee aan de slag ging maar…klokke 6 begon het feest langzaam op gang te komen…en meer dan dat 😉

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Gefeliciteerd Monique! 🙂

   groet,
   Gert (Enceladus)

  • Ah eindelijk gelukt, heel goed. Het zag er gisteravond echt strak uit daarboven, prachtige maansikkel. Bij mij thuis kon ik Mercurius niet zien, helaas. Eh… aan het bibberige beeld te zien hou je de video camera los achter het oculair. Kan je ‘m er niet aan bevestigen? Of via een webcam die er aan bevestigd is?

 5. @ Arie- Gewoon in de camerahouder hoor. Maar moest aan dat schroefje draaien om scherp te stellen vandaar dat bibberbeeld. De telescoop stond op drie stapels boeken van 25 cm hoog. Ik stond op een kruk met m’n neus bovenop de display en kon niet goed zien of het scherp genoeg was (ben bijna 1.60 meter) Tijdens het filmen moest ik de boel snel opschuiven in het donker en opnieuw bijstellen (spannend hoor)
  Maar…ik heb hem 😀

  @ Gert- Dank voor de felicitatie 😉 Heb jij nou ook een telescoop, ja toch?

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Ja ik heb ook een telescoop, maar dat is dan wel ongeveer vergelijkbaar met ‘Chiquita tegen een banaan zeggen’, want het is een tamelijk eenvoudig ding.

   groet,
   Gert (Enceladus)

 6. Ah vandaar. Vat het ook niet als kritiek op hoor, het was meer een suggestie. Ik vind de films die jij van je foto’s of videobeelden maakt hartstikke leuk. Met jou zo op een krukje en het statief op een stapel boeken en dat alles in het donker vraag ik mij trouwens af of dit allemaal wel veilig is? Ik wil niet hebben dat we jou straks in het ziekenhuis met een gebroken been moeten gaan waarnemen hoor. 🙂

  • Oh, zo heb ik het niet eens opgevat 😉 Ik klim idd overal op haha (zat er van jongs af aan al in) Nog nooit wat gebroken (ook nooit ziek of verkouden). Ben wél eens enorm hard op m’n kont gevallen (trapleertje) en liep 1,5 week met een donkerpaarse rechter bil (best apart hoor, gloeide helemaal) 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: