16 juni 2024

Beheerder Volkssterrenwacht Mercurius in Dordrecht vertrekt

Credit: Volkssterrenwacht Mercurius

Volgens welingelichte bronnen zal beheerder Frans van der Graaf zijn werk bij Volkssterrenwacht Mercurius in Dordrecht per 1 april 2014 beëindigen en zal hij in Drenthe gaan werken. Mercurius is opgericht door Van der Graaf en de volkssterrenwacht – de grote droom van Van der Graaf – opende de deuren op 21 oktober 1998. Mercurius wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht en ook veel scholen komen met klassen langs om daar astronomische les te ontvangen. ’s Avonds bij helder weer kan men met een kijkje door de grote 150 mm Carl Zeiss telescoop – een uit 1920 daterende lenzenkijker, geschonken door de zeevaartschool in Rotterdam – een blik op de hemelobjecten werpen. Het bestuur van Stichting Volkssterrenwacht Mercurius zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe bestuurder.

Share

Comments

 1. Zo op het plaatje te zien is die sterrenwacht beter onderhouden dan die bij mij een wijk verder hahaha.

  http://i.imgur.com/rfxvOE1.png

 2. Monique, dat is toch de Volkssterrenwacht in Spijkenisse? Ik ben daar ooit in een ver verleden ook een keer geweest, maar toen zag het er een stuk beter uit. Jammer dat het zo achteruit is gegaan. Ik denk dat de gemeente er een keertje geld in moet stoppen, áls het een educatieve functie kan krijgen.

  • Arie, met je geheugen is niks mis mee hahaha 😉 Het is nou niet bepaald een visitekaartje voor de gemeente dus leek het mij beter om de naam weg te blurren. Stiekem hoop ik op een nieuwe sterrenwacht (ik weet nog wel een mooi plekje) 😀

   • Er zit nog wel een stukje historie aan die sterrenwacht vast, want hij is ooit geopend door dhr. Verheyen, de toenmalig consul van de afdelingen van de NVWS. Zo rond 1980 was ik voorzitter van de afdeling in Dordrecht en had ik contact met hem. Spijtig kwam Verheyen kort daarna om bij een brand in zijn woning in Rotterdam. Ik was een keertje bij hem thuis geweest, dus die gebeurtenis maakte op mij een grote indruk.

    • Ik heb in mijn jeugd nog aan de laatste renovatie van deze kijker meegedaan in de zeevaartschool in de jaren 70 samen met de heer Verheyen. Ben nog nooit iemand tegengekomen die zo’n geweldig goed en meeslepend spreker was.
     Jammer van het ongeval…

     Gr. Edwin

   • Enceladus zegt

    Jij weet nog wel een mooi plekje?
    Laat me eens raden: ‘Observatoire Chez Monique’
    😉

    groet,
    Gert (Enceladus)

 3. Aha, vandaar dat je dat nog bijgebleven is 🙁 Ik kom oorspronkelijk niet van hier maar toen ik er kwam wonen (1980) stond hij er al 😀

Speak Your Mind

*