1 maart 2024

Hoe snel beweeg je nu op dit moment?

Credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), P. Jachym (Czech Academy of Sciences) et al.

Ik heb ooit wel eens een blog geschreven met de titel ‘hoeveel kilometer heeft u vandaag afgelegd?‘ en daarin becijferde ik hoe wij op de aarde met een behoorlijke snelheid door het heelal suizen, rekening houdend met de aarde die roteert om haar as én die om de zon draait, de zon die om de kern van de Melkweg draait, de Melkweg die in de Lokale Groep van sterrenstelsels beweegt, enzovoorts. Ging het in mijn Astroblog om snelheden uitgedrukt in km/sec, in de video hieronder van Tucker Hiatt (TedEd) gaat het ook over snelheid in het heelal, maar dan meer over ‘snelheid, ten opzichte van iets’, snelheid ten opzichte van… eh ja van wat eigenlijk? Is snelheid niet altijd relatief? Ja dat klopt, dus je snapt dat het begrip relativiteit een belangrijke rol speelt in de video. Ik zou zeggen kijk maar.

Bron: It’s Okay to be Smart.

Share

Comments

  1. Toch is er vreemd genoeg een soort universeel referentiestelsel. Namelijk de 3K achtergrondstraling. Als je ten opzichte van die straling een snelheid nul hebt (geen rood/blauw verschuiving in alle richtingen) ben je in rust met het heelal zelf! Is dat geen rustgevend idee?

  2. En ik zie hier in de video ook een paar voorbeelden van hoe onze hersenen ons voor de gek houden (4:22) 😀
    We redeneren vanuit de kennis die we hebben en daarna kijken we pas hoe het zit en of dat misschien toch anders kan zijn.
    Leuk filmpje.

Speak Your Mind

*