21 juni 2024

Video: hoe de Dream Chaser gebouwd is

Credit: NASA

De herkomst van de Dream Chaser, die gebouwd wordt door Sierra Nevada Corporation, gaat terug tot eind jaren ’60. Rond deze tijd heeft NASA geëxperimenteerd met de X-20 Dynasoar, die gebruik is als blauwdruk voor de huidige Dream Chaser. Dat betekent dat het ruimtevliegtuig tot de best geteste voertuigen ooit behoort. De Dream Chaser zal in 2016 voor het eerst een ruimtevlucht maken, in het kader van NASA’s Commercial Crew Program. De Dream Chaser ziet eruit als een kleine SpaceShuttle en is 9 meter lang, met een vleugelspan van 7 meter. Het herbruikbare ruimtevaartuig is de enige in z’n soort die kan landen op een normale, commerciële landingsbaan. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe de Dream Chaser precies gebouwd is. Veel kijkplezier!

Bron: SPACE.com.

Share

Comments

  1. Jan Brandt zegt

    Wat een mooi toestelletje is dat, zeg. Ik kan me zo voorstellen dat menig spaceshuttle-piloot (astronaut) erg happy zullen zijn met dit ding………..inplaats van weer te moeten terugkeren naar het vliegen met van die ouderwetse “vlees in blijk-raketten” (eh…met uitzondering natuurlijk van de oude vertrouwde Soyuz…maar die valt nu eigenlijk meer onder de categorie “leuke nostalgische belastingvrije klassiekers”!!) die bij terugkeer naar de Aarde hangend onder een zakdoek in de oceaan worden gedumpt. Ik vond die spaceshutlle landingen op NASA tv altijd erg leuk om naar te kijken…enne….dat lijkt met de Dreamchaser weer terug te keren. Bovendien lijkt mij de lanceerconfiguratie van de Dreamchaser vele malen safer dan die van de Spaceshuttle zo “bovenop” al die zwaar ontplofbare hardware inplaats van er pal naast (spaceshuttle Challenger!)……..Eh….doe die lui ook aan “free rides”!!??.

  2. Ja…van dit soort filmpjes krijg ik positieve hartkloppingen van 😀 Dat moment van de vrije val(2.03, whohooooo) voelt alsof ik erin zit (heerlijk) Wat jammer nou dat de mens geen vleugels heeft?

Speak Your Mind

*