21 juni 2024

Waar komt de mysterieuze Marssteen vandaan? (+ aanklacht tegen NASA!)

Credit: NASA

Vorige week zijn alle complottertjes wakker geworden, toen plotseling een mysterieuze steen verscheen voor de “voeten” van de Opportunity-rover. Allerlei vage theorieën werden opgeworpen, waaronder siliciumleven, Martiaanse reptielen en stenen-gooiende aliens. De laatste maffe theorie is dat het om een zwam of schimmel gaat, en die notie heeft zelfs gezorgd voor een rechtzaak tegen NASA!Allemaal leuk en aardig, maar wat heeft NASA eigenlijk te zeggen over de herkomst van de mysterieuze steen, die “Pinnacle Island” is gedoopt? De meest waarschijnlijk theorie luidt dat het steentje simpelweg is weggeslagen door één van de wielen van Opportunity. Dat betekent dat het steentje aanvankelijk aan het oog werd onttrokken door één van de zonnepanelen van de Marsrover. Dit idee is niet zo onwaarschijnlijk al het klinkt: met de wielen van mijn rolstoel heb ik ook wel eens steentjes “gelanceerd”.Een andere, minder waarschijnlijke, theorie luidt dat het steentje is weggeslagen door de inslag van een meteoriet, of dat het mogelijk zelf een meteoriet is. Tenslotte zou het steentje simpelweg van een helling naar beneden kunnen zijn gerold. Opportunity bevindt zich immers op Solander Point, een soort van heuveltje.Daarna liep het nogal uit de hand. De neuroloog en zelfbenoemd astrobioloog Rhawn Joseph van was mening dat NASA zaken achterhoudt. Deze man is nauwelijks serieus te nemen, aangezien hij verbonden is met het uiterst controversiële Journal of Cosmology. Hij heeft een aanklacht ingediend tegen NASA, waarin NASA wordt verplicht om uitgebreid onderzoek te verrichten naar de steen, die volgens Joseph een levend organisme zou zijn.Uit de aanklacht:”De aanklager heeft de structuur van de steen, die vanaf nu wordt aangeduid met Sol 3540, direct herkent als dat van een zwam-achtige schimmel, een composiet-organisme dat bestaat uit kolonies van korstmossen en cyanobacteriën.“Natuurlijk ziet Joseph ze vliegen. Uit spectroscopisch onderzoek blijkt duidelijk dat Pinnacle Island een steen is, en niets anders. Het object bevat zeer veel zwavel en magnesium, met twee keer zoveel mangaan dan ooit is aangetroffen in een Marssteen. Blijft natuurlijk de vraag waar die steen vandaan is gekomen. Onderstaande foto levert de mogelijke oplossing van dit vraagstuk. Je ziet duidelijk een gat in de grond, waar de steen wellicht vandaan is gekomen.

Credit: NASA / JPL

Dit is voor Joseph allemaal niet voldoende. Hij zet zijn aanklacht voort en eist het volgende:

 • 1. 100 foto’s in hoge resolutie van het object, vanaf alle hoeken, en van bovenaf, waarbij kan worden ingezoomd op de “komvorm” in het midden van het object
 • 2. Minimaal 24 microscopische focus-foto’s van het object, waarmee alle kenmerken van het object in groot detail kunnen worden bestudeerd.
 • 3. Alle foto’s moeten publiek beschikbaar gesteld worden, zonder aanpassingen

Het team achter de Marsrover wil hier trouwens best aan voldoen: ook zij willen het mysterie ontrafelen. Maar, volgens NASA is de kans dat het om een biologisch object gaat “nihil”. Wordt vervolgd! De hele aanklacht kan hier nagelezen worden. Bron: Universe Today

Share

Comments

 1. Op de eerste foto is duidelijk een afdruk van de steen te zien.
  Alsof de steen is weggehaald en later weer is teruggelegd.

 2. Jeetje wat spannend. Nu begrijp ik ook waarom ik er geen fotos van kon vinden: het is Opertunity, ik was aan het zoeken bij Curiosity,. Welnu, hier is mijn theorie en mijn vragen. In de eerste plaats de vraag. Hoe is het mogelijk dat er een “steentje” valt, ergens vandaan, zonder ook maar één van de omliggende steentjes te verschuiven? Die ook nog lichter zijn dan op aarde dus makkelijker verschuiven, Maar als je kijkt op de foto is alles eromheen exact gelijk. Nergens een stofje verschoven lijkt wel. Volgende vraag: is er een idee van de grootte van dat ding? En de laatste: is het niet een heel raar steentje? Die vorm! Een hol steentje? Heel apart. Buitenaards zou je haast denken.
  Mijn theorie. 1) het is een deel van Opertunity dat eraf is gevallen, iets van schuim of vloeibaar bevroren, ik weet het niet, maar iets aards dat van de ‘ouwe’ rover is afgevallen. 2) een hele rare, maar dat komt door de vorm van dat ding: het lijkt alsof het een soort pasta is die eronder zat, en naar boven is gedrukt door het gewicht van Opertunity die er overheen reedt. Dus we stellen ons een ijzige smurrie over, bedekt met stenen en stof, en door een klein gaatje druk je een klein blubbertje naar buiten. Zo vind ik het eruit zien. Nu snel op zoek naar nog beter fotos!

  • Enceladus zegt

   Maar de samenstelling van de steen is toch al bestudeerd? Dan weet men toch al dat het geen schuim is, afkomstig van Opportunity?

   groet,
   Gert (Enceladus)

 3. Ja dat van die afdruk zie ik nu ook. Weird! Maar dat bevestigd mijn tweede theorie, dat het geen steen is, maar een smurrie die eronder zat.

 4. Nee, ik verander van mening. Op detail fotos lijkt het toch echt een steen te zijn, inclusief aanplakkende “aarde” (marsgrond). Aarde? Dat is toch organisch? Wat is die donkere troep dan wel? http://marsrover.nasa.gov/gallery/all/1/m/3541/1M442544994EFFCAEOP2955M2M1.JPG

  • @ Maarten Meulendijks – Ik heb nog wat linkjes waarin het één en ander te zien is (en uitleg) maar die staan in de ‘wacht’ (reactie wacht op moderatie) en dat kan soms wel uren duren 🙁

 5. @ Maarten Meulendijks – Ik heb nog wat linkjes over dit onderwerp wat al eerder in de Astrocorner geplaatst was bij het topic ‘Wat is er op Mars te zien”

  http://www.usatoday.com/videos/news/nation/2014/01/24/4816143/

  http://www.usatoday.com/story/news/nation/2014/01/23/mars-opportunity-rover/4782581/

  en… nog een leuke waar je zelf mee op speurtocht kunt gaan op Mars (Curiosity)

  http://mars.nasa.gov/multimedia/interactives/billionpixel/index.cfm?image=PIA16919&view=cyl

 6. WikkieWokkie zegt

  Heb er even goed naar gekeken,

  Het lijkt alsof in de foto met de steen erin twee steentjes mist +/-1,5cm boven de steen (op de foto).
  Dit suggereert dat het een door een wiel (van de rover) weg geschoten steen is die terug gestuiterd is.
  Zeker geen smurrie die onder de Rover heeft gezeten. Tevens ontkracht dat het “smurrie” is, omdat de samenstelling bepaald is.

  Frank

 7. Ja dat die steen al was onderzocht door de NASA wist ik niet, ik had me eerst moeten inlezen. Maar ik heb ook detail fotos gezien nu en die lijken niet op smurrie of schuim, maar steen. Maar wel een fascinerende steen, waar ik meer van zou willen weten (maar niet genoeg voor rechtzaak)

 8. in deze video geeft NASA toe dat zij nooit in de ruimte zijn geweest
  https://www.youtube.com/watch?v=0xR-uBtIqFQ

Speak Your Mind

*