28 september 2023

Zoeken naar planetaire kraamkamers

Hubble-opname van Herbig-Haro 30, een jonge ster die omgeven is door een gasrijke schijf waarin zich planeten kunnen vormen.

Hubble-opname van Herbig-Haro 30, een jonge ster die omgeven is door een gasrijke schijf waarin zich planeten kunnen vormen.

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA nodigt het grote publiek uit om planetenstelsels-in-wording te helpen opsporen. Daartoe moeten, via de website DiskDetective.org, vele duizenden opnamen van de infraroodsatelliet WISE en de Digitized Sky Survey 2 worden geanalyseerd.

WISE heeft in 2010 en 2011 twee volledige scans van de sterrenhemel gemaakt. Daarbij zijn alles bij elkaar meer dan 745 miljoen objecten op infraroodgolflengten vastgelegd. Astronomen hebben deze hooiberg aan gegevens met behulp van computers uitgevlooid en alvast een voorselectie van een slordige half miljoen interessante objecten gemaakt.

Omdat ook sterrenstelsels, interstellaire stofwolken en planeto

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: