23 september 2023

Hebbes: Mercurius en de smalle maansikkel

mercurius_maansikkel_OK

Het is mij vanavond gelukt om Mercurius en de smalle maansikkel laag aan de horizon in het westen te fotograferen. Ik had het eigenlijk gisteren willen doen, toen de nog smallere maansikkel

Share

Comments

 1. Co van Driel zegt

  Prachtige foto van de nieuwe maansikkel en Mercurius.
  Is Mercurius altijd in de buurt van de zon te zien?

  • Ja dat klopt, Mercurius en ook Venus staan altijd in de buurt van de zon. Ze zullen dus nooit ‘in oppositie’ staan, zoals Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus wel kan gebeuren. De reden is dat Mercurius en Venus binnenplaneten zijn, d.w.z. dat ze zich binnen de baan van de aarde bevinden. Die andere planeten zijn de buitenplaneten. Bekeken vanaf de aarde kan zo’n binnenplaneet verschillende posities t.o.v. de zon innemen:

   baanmercurius

   Nu heeft Mercurius z’n grootste oostelijke elongatie, dus hij staat links van de zon en is daarmee kort na zonsondergang te zien. Deze planeet draait in 88 dagen om de zon, dus je snapt dat alles vrij snel gaat en dat zo’n elongatie met goede zichtbaarheid niet lang duurt.

 2. Ik ben drie dagen bezig geweest (gisteren was helemaal niks) Vandaag vanaf 16.30 tot 17.55 en ben toen gestopt om eten te maken (zucht) Ik zag dat de lucht vanuit het westen al blauw begon te worden en had inmiddels ook ijskoude vingers. Ik ga het morgen nog eens proberen en dan begin ik rond 18.00 uur. Mooie foto hoor 😉 (bofkonten) 😀

 3. De volhouder wint zeggen ze, dus het gaat je vast lukken. Volgens mij zijn de weersvoorspellingen gunstig. Alleen dik inpakken, want het is inderdaad koud, zoals je zegt. Eigenlijk valt de winter best wel mee, maar als je zo een uur buiten staat dan ga je het echt wel merken.

 4. De laatste tijd sta ik vaak voor Jan Joker dus ik hoop dat je gelijk krijgt Arie. Ik stond in mijn zolder-dome met de tussendeur dicht (tegen de kou) en het Velux raam wagenwijd open, gewoon in mijn trui en spijkerrokje. Aan het raam hang ik (met een kleerhanger) een sporttas met 2 gewichten erin zodat het raam precies goed open blijft hangen 😀

 5. Mercurius staat wel laag hoor, heb je een uitzicht op de westelijke horizon?

  • Ja, dat wel tot een bepaalde hoogte. Vandaag verdween de zon achter het dak aan de overkant rond 17.30 maar toen stond Mercurius nog hoger en de maan dáár weer boven dus….
   Ik kon de maan niet eens vinden door de bewolking 0_0 Ik zou waanzinnig blij zijn als ik Mercurius door mijn telescoop te pakken krijg. Al is het nóg zo wazig dan maak ik er wel een mooie intro bij hahaha. Eventueel met een foto van de poster van Bepicolombo die ik van die aardige meneer van de Esa rondleiding ‘stiekem’ kreeg toegestopt 😉 (dagje uit naar Space Expo – Noordwijk )
   http://www.youtube.com/watch?v=tpKwImhBRyw

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: