Site pictogram Astroblogs

Supernova in M99 gefotografeerd

Messier 99 met supernova, gefotografeerd op 1-2-2014 in Dordrecht door Jan Heuser

Zoals ook op Astroblogs al eerder deze week melding over gemaakt is, is er behalve in M82 ook kortgeleden een supernova in M99 ontdekt. Gisteravond heb ik de moeite genomen om ook deze te fotograferen. Camera: Atik383L, Telescoop: RC8. Belichting: 10x 10min Luminance, 9x 5 min R, G en B.

M99 met supernova gefotografeerd op 1-2-2014 vanuit Dordrecht

En terwijl ik gisteravond foto’s van M99 met de supernova fotografeerde met mijn Atik383L camera en RC8-telescoop, liet ik mijn Canon 5D op ED80-telescoop ‘meedraaien’. Totaal 4 uur belichtingstijd.

M99 met supernova en omringende sterrenstelsels

Deze combinatie heeft een heel groot beeldveld met als leuk resultaat dat je in de foto niet alleen M99 ziet, maar talloze andere sterrenstelsels ziet staan. Om ze duidelijker te zien heb ik de foto ook als negatief bijgedaan.

M99 met supernova en omringende sterrenstelsels met markers en negatief

De supernova in M99 staat ook hier op de foto (midden) maar is uiteraard nauwelijks herkenbaar, alleen als je vol-formaat kan inzoomen zie je hem op de foto.(Technisch is de foto met Canon wellicht wat minder van kwaliteit omdat ik helaas geen juiste flats beschikbaar heb omdat de voeding van mijn flatpanel defect is. Ik heb oudere flats gebruikt, van een oude opname.

Mobiele versie afsluiten