4 oktober 2023

M 82….ofwel wat de ene Jan kan….

Messier 82 plus supernova

Gisteravond was het dan (ook voor deze Jan) eindelijk weer eens zover…….goedgehumeurde meteo-goden die zo vriendelijk waren om de hemel lang genoeg open te laten om een heuse “fullblown” Biesbos-expeditie toe te laten….enne….aldus geschiedde!

Deze opname is een zogenaamde stack van vier lightframes die elk vijf minuten zijn belicht……twee dark frames die net zolang geen licht hebben gezien en nog een zwikkie flatfields om astrofotografische feest te completeren. Afgezien van het feit dat een supernova te grazen nemen altijd leuk is,  is dit plaatje van M82 ook mijn eerste digitale opname van M82. Ergens in mijn astrofotografische bejaardentehuis hemel-album zit nog een fraaien ouderwetschen natte opname en die gaat nu plaats maken voor dit aardige digitale exemplaar. Ik had gisteravond “woeste plannen” om er een hele lange sessie van te maken in de vorm van een opname van minimaal 10 x 5 minuten…..maarre…….twee pijnlijk bevroren kuiten hebben mij toch vroegtijdig van gedachte doen veranderen….zucht….Hoe dik je ook opdoft als een michelin-mannetje….de kou weet altijd wel weerergens “een gaatje” te vinden om je het leven zuur te maken….een volledig afgesloten ruimtepak met verwarming en bier…eh…chocomelktap  zou ik toch ooit eens  “voor wenig” tweedehands op de kop moeten weten te tikken…ha…ha….Vanavond is het….hoera..hoera….weer kraakhelder….enne aangezien ik gisteravond toch ruimschoots aan mijn fotografische trekken ben gekomen gaan we vanavond lekker ouderwets “visueel” aan de slag met de dikke (40cm) Dobson. Hoog op mijn verlanglijstje staan o.a. de Orionnevel…..die moet je toch minimaal één keer per winter gezien hebben….en…toch effe kijke of die supernova in M82 ook visueel uit de lucht te plukken is.  Wish me luck and clear skies!!

Share

Comments

  1. Yep, loud and clear is de supernova te zien. Mooi gedaan hoor. Ik vraag mij trouwens af hoe je daar in de kou gekomen bent aan verkleumde kuiten. Dat je handen of je tenen nou bevriezen, OK dat zijn we wel gewend, maar je kuiten? Had je een korte broek aan of zo? 😀

  2. Jan Brandt zegt

    Arie, jongen….heel gevaarlijke “voorzet”… want..eh.. jouw opmerkingen over mijn al dan niet bevroren kuiten c.q. het dragen ener korten pantalon zou ik natuurlijk heel makkelijk kunnen intikken met “dan mot je maar eens rap uit je luie theoretische buro-stoel komen….en ECHTE die-hard meer voor M(J)annen sterrenkunde gaan bedrijven….en daarmee bedoel ik NIET van die “lif laf uitstapjes” om Mercurius uit de warme vroege avondhemel te plukken!!!!………Maar dat ga ik uiteraard als goed collega zijnde NIET doen..ha..ha…!! Overigens, die supernova in M82 is ECHT heel makkelijk visueel te zien, zeg…..pinuts in de dikke Dobson maar ook prima te zien in de 75mm refractor die Wim gisteravond bij zich had….Gaaf gezicht dat knalheldere witte puntje met M82 zachtschijndend op de achtergrond!!!! Gisteravond ook nog de Orionnevel en de Maan “bewonderd” met een heel “foute” vergroting van maar liefst 900 keer….leuk..leuk…leuk!

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: