29 november 2023

Fermilab bouwt nieuwe generatie neutrino-detector: NOυA

De NOvA detector. Credit: Reidar Hahn, Fermilab

Natuurkundigen, technici, aannemers en andere bouwtechneuten zijn momenteel bezig om in opdracht van het Amerikaanse Fermilab instituut een enorme neutrino-detector van de nieuwe generatie te bouwen: NOυA, een afkorting  van het nogal schimmige NuMI Off-Axis υ Appearance. De bedoeling is dat in het plaatsje Ash River in de noordelijke staat Minnesota van de VS een 14. 000 ton wegende detector wordt gebouwd, die in staat is om neutrino’s waar te nemen, die 810 km verderop in de deeltjesversneller van Fermilab zelf geproduceerd worden. Vanuit de versneller worden de neutrino’s dwars door de aarde gezonden richting de grote NOvA-detector – voor neutrino’s een peuleschil, want die reageren vrijwel nergens op en zijn in staat ongehinderd door een dikke plaat lood van een lichtjaar dik te vliegen. Eén op de zoveel neutrino’s kan toch reageren met een deeltje in de NOvA-detector en via een ingenieus systeem met glasvezel kan men dat waarnemen. Met NOvA hoopt men meer te weten te komen over de neutrino’s en met name over de wijze waarop de ene soort over kan gaan in de andere soort, de zogenaamde neutrino oscillatie, en over de nogal geheimzinnig klinkende mixhoek θ13 welke volgens de laatste metingen:

groot is. Hoe beter ze die hoek kunnen meten des te beter weten we het antwoord op de vraag waarom er meer materie dan antimaterie in het heelal is. Kortom, goed dat NOvA er komt. 🙂 Hieronder een boeiende video over het bouwen van deze nieuwe neutrino-detector.

Komende lente hopen de bouwers de laatste van de detectoren te hebben aangebracht. In de zomer moet alles worden voorzien van elektronica en als dat gebeurd is moeten de eerste testen kunnen plaatsvinden. We wachten het af. Bron: Quantum Diaries.

Share

Comments

  1. edhoeven zegt

    een dikke plaat lood van een lichtjaar dik, even een kabeltje leggen… 🙂

  2. Stel,, dat men neutrino’s beheerst en eenvoudig zouden kunnen gebruiken,
    zouden we daarmee dan niet een pracht van een communicatie systeem kunnen opbouwen.
    Geen hoge masten, geen satellieten, stel je toch eens voor….

    Ik zwijmel maar wat,, maar toch 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: